Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 116 seconden

Stadskantoor_UtrechtHoe bepaal je of een bedrijfspand het juiste binnenklimaat heeft voor medewerkers en zo duurzaam mogelijk gebruikt wordt? Dit kan worden gemeten en geanalyseerd aan de hand van data uit verschillende sensoren die op de werkplekken worden geplaatst. Bij de gemeente Utrecht zijn 300 werkplekken voorzien van sensoren die naast aanwezigheid van medewerkers, ook de CO2-waarden, temperatuur en luchtvochtigheid meten. Het bedrijf QwikSense gebruikte hiervoor het Sigfox IoT-netwerk van Aerea. Paul Stomph, medeoprichter van QwikSense: “Aerea was een van onze eerste partners op IoT-gebied. Voorheen kostte het aanleggen van een eigen netwerk voor onze sensoren veel tijd en geld. Met Aerea is dat nu een fluitje van een cent. Voor een klein bedrag per device per jaar zijn de sensoren direct online en de data komt via de cloud-portal van Aerea direct binnen op onze systemen.”

In het Stadkantoor van de gemeente Utrecht zijn diverse energiebesparende maatregelen getroffen om een duurzaam gebouw te realiseren. De gemeente schakelde het bedrijf QwikSense in om een pilot te doen waarbij gekeken wordt of er een beter inzicht gekregen kan worden hoe het klimaat binnen het pand werkt.

Stomph: “Als data-analysebedrijf helpen we organisaties de productiviteit en tevredenheid van werknemers te vergroten. Dit doen we door op werkplekniveau te meten en door zoveel mogelijk relevante data te analyseren. Dit project bij de gemeente Utrecht is een pilot van een jaar op twee verdiepingen. Voor ons is het de ultieme testcase met Aerea door de grote aantallen sensoren en het feit dat ze allemaal indoor geplaatst moesten worden. De Sigfox-technologie heeft zich goed bewezen. De indoor dekking is goed, de sensoren zijn probleemloos op IoT-netwerk aangesloten en de batterijen gaan jaren mee.”

Aerea werkt in Nederland samen met diverse partners die voor hun dienstverlening voor Sigfox-technologie gekozen hebben, waaronder ook de slimme brievenbus Parcer. Nicholas van Hoey Smith, CEO van Aerea: “Het Sigfox IoT-netwerk is ideaal als er grote aantallen sensoren worden gebruikt, en als ze bijvoorbeeld indoor of zelfs onder de grond worden geplaatst. QwikSense is wat dat betreft een perfecte partner voor Aerea. Zij wilden gemakkelijk en snel veel IoT-sensoren kunnen uitrollen. Met ons netwerk hebben ze bij de gemeente Utrecht binnen een dag 300 werkplekken van sensoren voorzien. En al dezelfde dag konden zij zonder eigen basisstations of netwerk-gateways met de eerste data aan de slag.”

[related_post themes=”text”]