Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 93 seconden

groene wandOp de Innovation Expo in Amsterdam is een groene wand met een high tech sensor te bezichtigen. Een ventilatiesysteem stuurt actief lucht langs deze groene wand. Hoe hoger de concentratie van schadelijke stof in de lucht, des te hoger de ventilatiestand. De actief geventileerde plantenwand is in staat om de verontreinigingen af te breken. De wand is een prototype voor een tuinbouwproject. In een volgende fase gaan industrieel ontwerpers aan de slag om een universeel ventilatiesysteem te ontwikkelen, dat in combinatie met allerlei verschillende bestaande groene wandsystemen kan bijdragen aan een gezonde woon- en werkomgeving. Dit systeem vormt de basis voor een businessconcept om ‘schone lucht garantie’ te gaan bieden aan gebouwbeheerders.

Dat planten voor een gezonde lucht zorgen door de lucht te reinigen van schadelijke stoffen, heeft de NASA al in 1989 aangetoond. Maar is het ook mogelijk om die luchtkwaliteit te garanderen aan de gebruikers van gebouwen? Een speciale sensor van ASML kan de zogenaamde vluchtige organische stoffen tegenwoordig nauwkeurig meten.

Organic Architects bouwde in opdracht van een tuinbouwconsortium het prototype van de groene wand met ventilatiesysteem. De actief geventileerde plantenwand kan diverse verontreinigingen afbreken: methaan en ureum halveerden binnen drie uur, alkanen en cyclische koolwaterstoffen na 9,5 uur. Uit de nulmeting bleek dat de verontreiniging zonder plantenwand stabiel hoog bleef. Daarmee is aangetoond dat de afbraak veroorzaakt is door de groene wand met verhoogde ventilatie.

‘Schone lucht garantie’ is één van de projecten van het nieuwe innovatieprogramma Waard&vol Groen van SIGN. Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken.

Het consortium dat dit project ondersteunt bestaat uit: Royal FloraHolland, Waterdrinker, Into Green, Van der Tol, Priva, Nieuwkoop Europe B.V., en Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN), in alliantie met het ministerie van EZ.