Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 134 seconden

Amsterdam_zeeburg_2-klOp maandag 1 juni organiseren DNA in de Bouw en Jaarbeurs het NulNu congres 2015. Met als motto ‘Grip op de horizon’ verhelderen vooraanstaande organisaties deze dag het speelveld en het gereedschap om zeer energiezuinig te ontwerpen en bouwen. Deelnemende partners zijn Platform31, SBRCURnet, ISSO, VNG, RVO, RWS, provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Tijdens het congres wordt de NZEB-tool geïntroduceerd die gebouwprestaties integraal en exact op eenvoudige wijze doorrekent. Deze onafhankelijke rekentool maakt energieprestaties nauwkeurig voorspelbaar, zodat bouwers bewoners garanties kunnen geven op het werkelijk verbruik. De tool geeft daarin alle relevante vrijheidsgraden voor ontwerpers en ontwikkelaars.

NulNu2015 geeft overzicht, inzicht en (be)grip over de energieprestaties als je energieneutraal bouwt, in nationaal én internationaal perspectief. Gedeeld wordt hoe je dat technisch doet, hoe we anders moeten omgaan met energie, hoe je de nieuwe aanpak verkoopt, welke bouwconcepten nu naast elkaar bestaan en hoe zij zich verhouden. Wie deelneemt krijgt grip op de materie – ook als niet-techneut – en alle tools om business te genereren voor het gesprek met klanten, partners en bewoners.

Sprekers zijn onder meer: Ronald Schillemans (Ministerie BZK), Niels Sijpheer (Energiesprong), Wouter Borsboom (TNO), René Schellekens (RWS), Annemarie Huibers (RVO), Bert Velthuis (gemeente Nijmegen), Henk Kok (gemeente Arnhem), Philippe Moseley (Europese Commissie) en Wolfgang Feist (Passiv Haus Institut). Clarence Rose en Carl-peter Goossen (DNA in de Bouw / Bouwnext) geven een korte masterclass over de NZEB-tool. Een kennismarkt maakt deel uit van het congres.

De basis van de NZEB-tool wordt al jarenlang wereldwijd toegepast om energiezuinig te ontwerpen en bouwen. De onderliggende bouwfysische berekening PHPP is ontwikkeld door het Duitse PHI. De volledig in het Nederlands vertaalde versie inclusief eenvoudig toegankelijk handboek wordt op 1 juni op de Nederlandse markt geïntroduceerd onder de naam NZEB-tool (Nearly Zero Energy Building).

De rekentool bevat alle noodzakelijke aanvullingen voor ons land, om diverse NZEB-componenten en hernieuwbare energiebronnen nauwkeurig te kunnen berekenen, zoals bijvoorbeeld voor een nul-op-de-meter woning.

De NZEB-tool zal energieneutraal bouwen en renoveren in ons land een forse stimulans geven, zo is de verwachting; hij neemt twijfels weg, voorkomt discussies en maakt ambities makkelijker haalbaar door zijn betrouwbaarheid, controleerbaarheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit. De NZEB-tool past in de ambities van de overheid van een nieuw nationale ontwerpberekening. Vanaf eind september volgt de marktintroductie en starten introductiecursussen.

De Europese Unie heeft grote ambities de CO2 uitstoot te verminderen en geeft energieneutraal bouwen hierin een leidende rol. Vanaf 2020 moet het bouwniveau internationaal (bijna) energieneutraal zijn. Ook in ons land is minimaal energieneutraal bouwen dan de norm. De naam NZEB-tool is een logische: het begrip NZEB wordt in de gehele Europese Unie gehanteerd.

NulNu2015 duurt van 14.00 tot 20.00 uur, deelname kost € 150,-.

Voor meer informatie en aanmelden: www.nul-nu.nl