Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 135 seconden

Google zal in de toekomst alleen nog maar gebruik maken van datacenters die op duurzame energie werken. Zo was niet de stroomprijs maar de lage gemiddelde temperatuur van 2°C en de directe nabijheid van de zee doorslaggevend bij de keuze van de vestigingsplaats van het meest recente Europese datacenter in het Finse Hamina. De koeling van de servers wordt hier door koud zeewater gewaarborgd. Ook de geïnstalleerde pompen leveren een belangrijke duurzaamheidsbijdrage aan het nieuwe hoofdknooppunt van de wereldwijde datasnelweg.

De stroombehoefte van datacenters bedroeg in 2011 wereldwijd 684 miljard kWh. Ter vergelijking: heel Duitsland verbruikte in hetzelfde jaar ‘slechts’ zo’n 607 miljard kWh. Prognoses gaan ervan uit, dat de energievraag, aangejaagd door Cloud computing, tot 2020 met 63 procent zal toenemen. Tegenwoordig komt 22 procent van het energiegebruik in datacenters op conto van deze noodzakelijke koeling. Waterkoeling uit natuurlijke bronnen, zoals in Hamina, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan efficiëntieverbetering. Maar ook aan de pompen, die in dit datacenter het koelwater verpompen, worden hoge efficiëntie-eisen gesteld.

Voor de vereiste hoeveelheden koelwater, zijn in het finse datacenter Wilo inlinepompen CronoLine-IL drooglooppompen horizontaal in het leidingwerk geïnstalleerd. De leidingafmetingen van de koelcircuits lopen van DN 150 tot DN 200. De waaiers van de pompen zijn hierop ontworpen: de nominale diameter bedraagt 320 resp. 270 mm. De specifieke waaiergeometrie en toegepaste coating dragen bij aan een hoog totaalrendement. Het hydraulische rendement van de Wilo-CronoLine-IL met nominale aansluitdiameter DN 150 bedraagt meer dan 80 procent, met DN 200-aansluiting meer dan 70 procent. De motorefficiëntie is 94 procent. Hierdoor is een nominaal motorvermogen tussen 30 – 37 kW voldoende om het vereiste koelvolume te verpompen. Aanvullende energiebesparingen worden bereikt door frequentieomvormers die het toerental regelen op de actuele heersende koelvraag.

Internet is altijd online. Alleen al de circa 64.000 zoekvragen die Google per seconde beantwoordt, onderstrepen de hoge eisen die aan de beschikbaarheid van de Google datacenters worden gesteld. Tel daarbij de Cloud-diensten waarmee klantdata 24 uur per dag beschikbaar is. Voor de vereiste beschikbaarheid is niet alleen de techniek maar ook de koeling een beslissende factor. Moderne serversystemen lenen zich weliswaar voor bedrijfstemperaturen rond de 35 °C, maar zonder deze koeling zou deze grens in de kortste tijd overschreden worden met uitval als gevolg.

Voor een maximale bedrijfszekerheid van de pompen, produceert Wilo pomphuizen en afzonderlijke componenten van hoogwaardige materialen. Om de ‘total lifecycle costs’ verder te verlagen, heeft het lantaarnstuk van de pomp een gepatenteerd ontwerp. Dit garandeert volgens de fabrikant een betrouwbare afvoer van de grote hoeveelheden condens, die op het pomphuis neerslaat. Dit ontstaat wanneer koude media bij hoge omgevingstemperatuur worden getransporteerd. Op deze manier zijn de pompen beschermd tegen het ontstaan van corrosieschade. Ook staan de toegepaste mechanical seals van siliciumcarbide, EPDM en RVS garant voor lange standtijden.

[related_post themes=”text”]