Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 117 seconden

ketelVolgens Liander-directeur Daan Schut verdwijnt de Cv-ketel op termijn uit huis. Verschillende media berichtten dat gisteren naar aanleiding van uitspraken van de topman. Uiterlijk 2040 moet in ons land 6000 kilometer aan verouderde en breukgevoelige gasleidingen zijn vervangen. De grootste netbeheerder twijfelt ernstig aan het nut om daar nog geld in te steken. Mede vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Volgens Schut is het einde van het gastijdperk in zicht. Woningen kunnen volgens de Liander-directeur in de toekomst worden verwarmd via regionale warmtenetten die op restwarmte van afvalcentrales en bedrijven draaien, warmtepompen, warmte- en koudeopslag en aardwarmte.

Soortgelijk toekomstscenario
Fabrikant Vaillant signaleert bij de consument een groeiende interesse voor duurzame technologie. Hoewel de producent van Cv-ketels, warmtepompen en andere installatietechnische oplossingen geen uitspraken wil doen over de termijn van de uitfasering van het gasnet, voorziet ze bij monde van woordvoerder Wendy van Duijnhoven wel een soortgelijk toekomstscenario als Liander. “De warmtepomp mag zich verheugen op een stijgende populariteit onder consumenten. Wij spelen daar ook op in met ons duurzame assortiment.” Vaillant adviseert installateurs om in te spelen op deze groeimarkt door gerichte trainingen te gaan volgen op het gebied van warmtepompen.

Einde broodwinning?
Hoewel zijn broodwinning op termijn verloren dreigt te gaan, ziet Marcel de Graaf de toekomst met vertrouwen tegemoet. Samen met een compagnon uit de installatiewereld zette hij 2,5 jaar geleden HR Recycling op dat zich heeft gespecialiseerd in de duurzame demontage van Cv-ketels. Waar mogelijk worden onderdelen gereviseerd voor een tweede leven, wat overblijft wordt grotendeels gerecycled.

Nog 20-30 jaar aan het gas
“Ik kan me wel vinden in de overwegingen van Liander. Heeft het wel zin om nog door te gaan met fossiele brandstoffen? Daar moeten we goed over nadenken.” De toekomst is voor installatieconcepten met warmtepompen, bijvoorbeeld in combinatie met pv-panelen denkt De Graaf. Hij ziet Nederland nog zeker 20-30 jaar aan het gas zitten, “maar met steeds minder mensen”.

Andere markten
In die tussentijd zal zijn bedrijf stevig doorgroeien, denkt de mede-eigenaar van HR Recycling. “De wetgeving stuurt in toenemende mate aan op verantwoord verwerken van afgedankte Cv-ketels. Daarnaast vraagt de klant steeds meer om duurzaam hergebruik van onderdelen” Op termijn hoopt De Graaf 15 tot 20 man in dienst te kunnen hebben. Over het ‘post Cv-tijdperk’ maakt hij zich geen zorgen. “Dan ga ik me wel storten op duurzaam hergebruik van andere (installatie)technische producten en onderdelen, zoals omvormers en warmtepompen.”