Al jarenlang kampen we met een structureel gebrek aan vakmensen. Experts wijten dat voornamelijk aan de vergrijzing en het beroerde imago van ons vakgebied. Maar volgens Lisje Schellen speelt er meer. De Teammanager CIVIL Installatie- en elektrotechniek van Gilde Opleidingen wijst ook op ons gedrag als samenleving. “We worden steeds gemakzuchtiger”.

Het Limburgse Gilde Opleidingen heeft zo’n 300 leerlingen die een W- of E-installatietechnische MBO-opleiding volgen. “De installatiebedrijven waar wij mee contact mee onderhouden kunnen echter veel meer mensen plaatsen. Ze kampen met een structureel gebrek aan vakmensen. Wij verwachten dat daar, helaas, de komende vijf jaar geen verandering in zal komen.”

Oorzaken

Volgens Schellen zijn daar verschillende oorzaken debet aan. “Allereerst natuurlijk de vergrijzing, waardoor het aantal jongeren afneemt. En dan kampen we als sector ook nog met een slecht imago. Vuil werk, laag betaald, noem het maar op.”

Salaris omhoog

Als remedie pleit Schellen voor hogere salarissen en marketingcampagnes die bijdragen aan een positieve beeldvorming. “Campagnes waarbij we als sector laten zien trots te zijn op ons vakmanschap.”

Gemakzucht

Maar waar de meeste experts denken dat hiermee de kous is afgedaan, wijst Schellen nog op een andere oorzaak, die moeilijker is op te lossen. “We worden steeds gemakzuchtiger. We gaan niet meer naar de winkel, maar bestellen van alles online om maar een voorbeeld te geven. Jongeren ambiëren daardoor sneller een baan, waarbij ze achter een laptop kunnen zitten en niet de mouwen hoeven op te stropen.”

Meebewegen

“Jongeren gaan voor snel, fancy en uitstraling. De uitdaging voor de sector is om hiermee in mee te bewegen”, vervolgt Schellen. Naast en beter imago en een aantrekkelijk salaris met interessante secundaire arbeidsvoorwaarden, zal de verandering van het beroep zelf ook jongeren sneller over de streep kunnen trekken, denkt de Teammanager. “Denk bijvoorbeeld aan de werkzaamheden van een servicemonteur. Die worden steeds meer met een iPad of computer uitgevoerd, waarbij de kans om vies te worden gering is.”

 

Op onze nieuwsbrief abonneren