De helft van geldverstrekkers frustreert het verduurzamen van de woning bij de aankoop. Dit meldde Vereniging Eigen Huis vorig jaar. Recent onderzoek van de vereniging laat zien dat er sinds vorig jaar weinig veranderd is. Met alle aandacht die er is voor het verduurzamen van woningen mag van geldverstrekkers verwacht worden dat in ieder geval de bestaande mogelijkheden worden aangeboden. Het is wettelijk toegestaan om maximaal 106 % van de woningwaarde te lenen om de woning te verduurzamen. Nog steeds biedt een kwart van de 32 onderzochte geldverstrekkers deze mogelijkheid niet aan en wordt in 30% van de gevallen extra lenen voor verduurzamen door een forse renteopslag onaantrekkelijk gemaakt.

Ook het energiebespaarbudget van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt nog steeds niet door alle geldverstrekkers aangeboden. 13 van de 35 geldverstrekkers maken geen gebruik van deze regeling. Het energiebespaarbudget stelt kopers, die op het moment van de koop nog niet weten welke energiebesparende maatregelen ze willen treffen, in staat om alvast geld te reserveren om op een later moment te verduurzamen. Ook hier geldt een maximum van 106% van de waarde van de woning.

Oproep aan geldverstrekkers
Geldverstrekkers die de bestaande regelingen niet aanbieden zijn ING, Aegon en Argenta. De vereniging vindt het teleurstellend dat bestaande financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van woningen niet door alle geldverstrekkers worden aangeboden en dringt er bij de geldverstrekkers op aan om deze regelingen zo snel mogelijk aan te gaan bieden.