Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 99 seconden

Het softwarebedrijf Data Design System (DDS) heeft een nieuwe versie van haar CAD/BIM-software DDS-CAD uitgebracht. Naast nieuwe en verbeterde functies voor elke installatietechnische discipline, zijn ook innovaties geïntroduceerd op algemeen vlak en gebruik van de software. Zo heeft het bedrijf op het gebied van sanitaire- en verwarmingsinstallaties onder meer de rioleringsberekening verder ontwikkeld. Door middel van nieuwe opties kan de gebruiker nu rekening houden met speciale gebouwsituaties en deze afzonderlijk in acht nemen.

DDS-CAD 13 biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen van ventilatiesystemen. Zo werd de toewijzing van ruimtes aan individuele ventilatiezones binnen een gebouw vereenvoudigd. Daarnaast zijn de opties uitgebreid om projectspecifieke technische vereisten mogelijk te maken, alsmede de mogelijkheid om verschillende type ventilatiesystemen in één project te integreren. De opname van efficiëntieniveaus voor warmteterugwinningssystemen zorgt voor verdere flexibiliteit in het ontwerpen, evenals de mogelijkheid om de debieten onafhankelijk te bewerken voor ventilatieroosters binnen afzonderlijke ruimtes.

Algemene nieuwe functies en verbeteringen
DDS-CAD 13 bevat ook algemene nieuwe functies en verbeteringen. Zoals bijvoorbeeld het werken met objectgroepen. Componenten die aan dergelijke groeperingen zijn toegewezen, kunnen nu flexibeler worden bewerkt. Bovendien is het labelen van objecten verbeterd. Extra opties voor het markeren en hernummeren vereenvoudigen en versnellen het labelen van individuele objecten in projecten. Daarnaast is volgens DDS het aanmaken, beheren en gebruik van zones vele malen sneller en gemakkelijker geworden met de geheel nieuw ontwikkelde gebouwzonefunctie.

Nieuwe IFC import- en modelmanager
Om een ideale basis te creëren voor samenwerking in Open-BIM-projecten, is DDS-CAD 13 uitgerust met een nieuwe IFC import- en modelmanager. Dit versnelt en vereenvoudigt de invoer van IFC-gegevens. Daarnaast maakt DDS-CAD 13 een duidelijk onderscheid tussen ‘master’ en ‘coördinatie’ bestanden. Dit biedt nieuwe mogelijkheden en vergemakkelijkt het werken met IFC-modellen.

Sinds 1984
De CAD/BIM-software DDS-CAD werd geïntroduceerd in 1984. Adviseurs en installateurs op het gebied van elektrotechniek, ventilatie- en sanitair gebruiken de software als hulpmiddel voor het ontwerpen van alle gebouwgebonden technische systemen. DDS-CAD ondersteunt zowel het traditionele 2D-CAD tekenproces als samenwerken in modelgebaseerd 3D-BIM projecten.