Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 84 seconden

De gassector, verenigd in de Nederlandse gasassociatie KVGN, lanceert vandaag een reeks voorstellen en maatregelen om de Nederlandse energievoorziening in 2050 CO2-neutraal te maken, meldt het Financieel Dagblad. KVGN-voorzitter Han Fennema zegt hierover in een gesprek met het FD: “We willen gas daar inzetten waar er geen duurzame alternatieven zijn. En dan het liefst in de vorm van groen gas.” De gassector wil onder andere hybride warmtepompen om huizen te verwarmen grootschalig gaan uitrollen. “Met de combinatie hybride warmtepomp en groen gas kan al in 2023 een miljoen woningen CO2-neutraal gemaakt worden”, aldus Fennema.

De gasbranche is al gestart met een aantal pilotprojecten en is in gesprek met de installatiebranche om installateurs te informeren, zodat ze consumenten beter kunnen adviseren bij de vervanging van hun cv-ketel. Fennema acht het sowieso verstandig, zo zegt hij tegen FD, om alle nieuwbouwwoningen heel goed te isoleren en dan ook meteen gasloos te bouwen. “Een groot deel van de bestaande bouw kan worden voorzien van volledig elektrische warmtepompen, maar voor een deel van de huishoudens is een hybride warmtepomp de economisch meest rendabele duurzame oplossing.”

Gisteren meldden we al op Installatienet dat het nog niet rendabel is voor huiseigenaren (bestaande bouw) om te investeren in zowel een hoge mate van isolatie als een warmtepomp. De hoge kosten van vergaande isolatiemaatregelen en een relatief lage efficiëntie van de warmtepompen zijn hieraan debet. Dit blijkt uit onderzoek waarop Saskia Thies afstudeerde aan de Universiteit Utrecht. Het rendement van een warmtepomp is onder andere afhankelijk van de buitentemperaturen, waardoor dit over het jaar varieert. Dit maakt dat een warmtepomp niet altijd duurzamer is dan een cv-ketel. Ook vergaand isoleren blijft daarom vereist.

[related_post themes=”text”]