Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 68 seconden

Herman Fiselier heeft een elektrisch aangestuurd warmwater-systeem ontworpen en geïnstalleerd in zijn jaren 60-woning. Hij koppelde de ketel af, plaatste twee boilervaten voor de verwarming en een derde voor het warme water, een pomp, een paar kleppen en ‘wat elektronica’. Het warme water uit de boilers wordt rondgepompt in het cv-systeem. Het retourwater gaat vervolgens terug de boilers in. Feitelijk een heel ouderwetse manier van water rondpompen, maar wel gasloos.

Fiselier is werkzaam als elektronica-ontwerper en -reparateur maar noemt zichzelf ook wel een hobby-uitvinder, vertelt hij aan De Stentor. Hij is ervan overtuigd een alternatief in handen te hebben voor het Groningse gas of oplossingen zoals dure warmtepompen. Voor drie- tot vierduizend euro zou het realiseerbaar moeten zijn, als er tenminste een bedrijf is dat zijn prototype verder wil uitwerken.

Afgelopen winter heeft het systeem de ultieme test doorlopen. Het gezin heeft één dag in de kou gezeten, maar na wat aanpassingen bleek alles naar behoren te werken. Bij -10 graden buiten, was het binnen dik 20 graden, terwijl er in de woonkamer nog niet eens overal dubbel glas is aangebracht. Er liggen twaalf zonnepanelen op het dak die voor voldoende stroom zorgen. Maar ook zonder zonnepanelen zou het systeem prima kunnen werken. Dan wordt weliswaar een stuk meer stroom verbruikt, maar dat compenseert de besparing op gas.

Lees hier het hele artikel in De Stentor.