Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

Het Ministerie van Defensie kan met ruim 2,5 miljoen zonnepanelen op de daken van haar gebouwen ongeveer 620.000.000 kilowattuur energie per jaar produceren, zo heeft zonnepanelenaanbieder Sungevity berekend. Als het ministerie zoveel zonne-energie zou opwekken, zou zij een significant aandeel van haar nieuwe klimaatdoelstelling kunnen realiseren. Deze berekening is een reactie op het rapport ‘Operationele Energiestrategie’ van Minister Hennis van Defensie van maandag 15 februari. Dit rapport geeft aan dat Defensie het gebruik van fossiele brandstoffen in 2030 met tenminste 20 procent wil reduceren en in 2050 zelfs met 70 procent wil verminderen ten opzichte van 2010. Het rapport richt zich met name op militaire operaties. Volgens de publicatie zorgt de toename in brandstofverbruik bij militair materieel voor meer logistieke uitdagingen en voor minder effectieve operaties. Het vergroten van het aandeel duurzame energie wordt als een van de vijf speerpunten genoemd in dit rapport. Echter, door de inzet van duurzame energie te beperken tot militaire operaties mist het rapport een belangrijke bron van verduurzaming. Defensie heeft namelijk 6.3 miljoen M2 gebouwoppervlak dat zich voor een groot deel uitstekend leent voor het opwekken van eigen zonnestroom.

Sungevity berekende met haar Remote Solar Design software dat ongeveer 65% van de gebouwen van Defensie geschikt is voor duurzame energieopwekking met zonnepanelen. Een geïnstalleerd vermogen van 680,986 kilowatt peak (kWP) is goed voor 620.000.000 kilowattuur (kWh) energie en 10.182.731.220 kg CO2-reductie (ervan uitgaande dat het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel WP 270 is). Waar beter beginnen dan bij het gebouw van het ministerie van Defensie zelf? Met de aanleg van 48 zonnepanelen die op het gebouw passen, kan het ministerie een jaarlijkse energieproductie van 11.008 kWh genereren.

Er is acht miljard euro per jaar beschikbaar via de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) voor duurzame energieprojecten, waaronder grote zonneprojecten. Gebruikmakend van deze regeling zou Defensie ook nog op operationele kosten kunnen besparen. En die besparing kan weer worden besteed aan andere projecten. Zoals deelname aan VN-missies, bijvoorbeeld.

Voor meer informatie: www.sungevity.nl