Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 74 seconden

De Siemens Divisie Building Technologies heeft een nieuwe fijnstofsensor voor gebouwen en moderne wooncomplexen op de markt gebracht. De sensor kan gebruikt worden voor de bewaking en visualisering van fijnstofbelasting en is te integreren in gebouwbeheersystemen. De op lasertechnologie gebaseerde fijnstofsensor meet de vervuiling van de lucht in twee categorieën: Particulate Matter (PM) 2.5 en PM 10. Dit zijn zwevende deeltjes met een diameter van 0,3 tot 2,5 micrometer resp. 0,3 tot 10 micrometer.

De sensor beschikt over een display dat alleen inschakelt wanneer personen worden gedetecteerd. Op momenten dat er niemand in de ruimte aanwezig is, wordt de frequentie van de fijnstofmeting verlaagd, wat de levensduur van de sensor verlengt. De sensor laat op het display – of in de versie zonder display door middel van een LED-signalering – zien, wanneer de sensormodule aan vervanging toe is. Het is niet nodig een geheel nieuwe opnemer te kopen of deze opnieuw te configureren.

Laserlicht
De fijnstofsensor is geijkt op meting van PM 2.5 deeltjes en kan al naar gelang de landelijke voorschriften op verschillende klassen van de luchtkwaliteitsindex (AIQ-klassen) worden ingesteld. De fijnstofconcentratie wordt gemeten door middel van laserlichtverstrooiing. Het display ondersteunt de talen Engels, Duits, Frans en Chinees.

Extra filtering
De fijnstof-sensoren hebben uitgangen voor analoge signalen en Modbus en kunnen zo worden aangesloten op Siemens-regelapparatuur voor verwarming, ventilatie en airconditioning zoals Climatix of Desigo Room Automation of in gebouwbeheersystemen zoals Desigo CC worden geïntegreerd. Om in ruimten het gewenste binnenklimaat te bereiken, kan het systeem bijvoorbeeld extra filtering inschakelen of de ventilatie verhogen.