Waar Nederland met een intelligente lockdown uit de coronacrisis hoopt te komen, heeft men aan de andere kant van ons koninkrijk gekozen voor een strenger pakket aan maatregelen. In Aruba geldt een ‘Shelter in Place’, lijkend op een algehele lockdown. Het gevolg was dat de bouwsector in eerste instantie compleet plat lag en de Nederlandse installateur Berry Gerrissen-López plotseling zonder werk zat. Daar is nu verandering in gekomen. Mede dankzij, naar alle waarschijnlijkheid, lobbywerk van Techniek Nederland.

Berry was in Nederland bij verschillende installatiebedrijven, waaronder Breman, werkzaam voordat hij in 2019 verkaste naar Aruba. De 44-jarige installateur opende in februari van dit jaar zijn eigen bedrijf op het eiland: Plumber Aruba. Al snel had hij een kleine klantenkring opgebouwd, de toekomst zag er rooskleurig uit. Maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten.

Shelter in Place
“De lokale regering koos eind maart voor een Shelter in Place, lijkend op een algehele lockdown", vertelt Berry vanuit Aruba. "Het betekent in de praktijk dat je tussen 6.00 en 21.00 uur alleen de straat op mag als je in een vitale sector werkzaam bent, bepaalde essentiële zaken moet regelen, zoals boodschappen doen of om te sporten. En tussen 21.00 en 6.00 uur mag niemand de straat op. Als je de regels overtreedt, kan je rekenen op een forse boete.”

Bouwsector
De bouw werd niet tot de vitale sectoren gerekend. De situatie voor de installatiebranche was onduidelijk. Berry zat noodgedwongen enige weken thuis. Ondertussen probeerde hij via een ontheffingsaanvraag weer groen licht te krijgen om zijn werkzaamheden te kunnen hervatten. “Ook wij oefenen een vitaal beroep uit. Er doen zich nu situaties voor die ook als acute nood kunnen worden gekenmerkt. Denk maar aan leidingen die stuk gaan, waardoor gezinnen zonder water zitten of wc’s die niet functioneren, wat ook gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen. Dat is natuurlijk rampzalig”, tekende Installatienet al eerder op uit zijn mond.

Techniek Nederland in actie
Toen Techniek Nederland via Installatienet hoorde over de lokale situatie, kwam Vakspecialist Sanitaire Technieken Eric van der Blom direct in actie. Mede dankzij zijn inspanningen heeft de brancheorganisatie, die immers voor de belangen van installateurs in het hele koninkrijk staat, een brief verzonden naar Rino Hermans, directeur van het Bureau Rampenbestrijding van Aruba. In deze brief van 15 maart is onder andere gewezen op het belang van de installatiebranche voor het goed functioneren van de Arubaanse samenleving.

Weer aan het werk
Begin vorige week vernam Berry dat hij weer aan het werk kon. Hij is uiteraard erg content met deze beslissing. “Ik mag hopen dat de brief van Techniek Nederland heeft bijgedragen aan het besluitvormingsproces van de Stuurgroep van de Arubaanse overheid om de werkvoorwaarden voor de installatiebranche te versoepelen. Mijn werkzaamheden blijven, helaas, wel beperkt tot spoedjes en renovatiewerkzaamheden. De nieuwbouw ligt voorlopig nog stil, maar de Stuurgroep is dit momenteel aan het evalueren.”

Klussen
Inmiddels heeft Berry al een lekkage verholpen in een badkamer. “Bij de rozetten was er niet gekit, zodat het douchewater de muur in kon lopen. Ik heb dit verholpen met een kitlaag. Daarnaast vroeg een verpleegkundige of ik een buitendouche kan installeren bij haar woning. Op die manier kan ze zich eerst douchen voordat ze de woning binnengaat. De offerte is al goedgekeurd, ik kan nu de werkzaamheden gaan inplannen. Tot slot heb ik bij een aannemer waar ik vaker mee werk een offerte ingediend voor de aanleg van drie badkamers in een groot vrijstaand huis. Ik ben nu in afwachting van de goedkeuring.”

Op onze nieuwsbrief abonneren