Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 65 seconden

Steeds vaker verschijnen er berichten over huishoudens die overschakelen van gas op een alternatieve vorm van energievoorziening. Onlangs heeft het merendeel van de bewoners van een flat in Breda ingestemd met het groot onderhoudsplan waarbij voor de warmtelevering wordt afgestapt van gas. Alle woningen krijgen een eigen warmte-afleverset die zorgt voor verwarming en warm water. De bewoners zagen overigens als belangrijkste voordeel dat de afleverset veel minder ruimte in beslag neemt dan de cv-ketel die aanvankelijk geplaatst zou worden.

Als andere belangrijke voordelen kwamen naar voren dat de woningen veiliger worden en de warmte energiezuiniger en, waar mogelijk duurzaam, wordt geleverd. Doordat de bewoners niet meer op gas stoken, zal de flat minder uitstoot van broeikasgassen hebben.

De betreffende woningcorporatie wil met het groot onderhoud bereiken dat bewoners kunnen besparen op hun energielasten. Een van de maatregelen om dit voor elkaar te krijgen is betere gevelisolatie, vervangen van alle draaiende delen in de gevel, HR++ glas en betere kierafdichting. Deze maatregelen verhelpen de huidige tochtklachten in de woningen. Maar zeker zo belangrijk is dat de bewoners zelf de regie over hun stookkosten krijgen. Met een individuele thermostaat betalen de bewoners straks alleen de warmte die ze zelf verbruiken.

In totaal wordt het onderhoud bij 241 woningen uitgevoerd. Het streven is om voor het einde van 2017 helemaal klaar te zijn.