Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 219 seconden

project duco foto_01 In de schaduw van het Prins Hendrikpark en grenzend aan het water van de IJzeren Vrouw bevindt zich sinds begin 2015 het markante appartementencomplex De Amazones, een architecturale parel aan de rand van de historische binnenstad van Den Bosch. Met een uitgesproken elegantie en de gezondheid van de mens als uitgangspunt drukken de drie woontorens duidelijk hun stempel op dit deel van de stad. Zelfregelende ventilatieroosters creëren in dit complex een gezond én (akoestisch) comfortabel binnenklimaat. Het project is bekroond met de Bossche Architectuurprijs voor het meest spraakmakende project, gebouwd in de periode 1995 – 2015.

De 44 meter hoge Amazones beslaan een woonoppervlakte tussen 106 en 127 m2 en bieden onderdak aan een tiental luxueus uitgevoerde woonvolumes, verdeeld over 13 verdiepingen, en een parkeergarage. Gelegen aan het meer ‘de IJzeren Vrouw’ op het voormalige terrein van de Hogere Agrarische School past het appartementencomplex architectonisch gezien naadloos in de omgeving met zijn ronde, vrouwelijke vormen. Om het geheel passend te maken, kregen de drie woontorens De Amazones als naam toegewezen, verwijzend naar het heldhaftige vrouwenvolk uit de Griekse mythologie.

 Gezonde en natuurlijke technieken

project duco foto_02Liesbeth van der Pol die namens Dok architecten als architect betrokken was bij dit project, legt uit hoe het ontwerp tot stand is gekomen: “Door het sterke protest vanuit de buurt tegen hoogbouw dienden we in een aangepast ontwerp te voorzien. Daarom kozen we voor de zijde gericht naar de stad voor een strakke gevel en zijn de woningen zo gepositioneerd dat ze allemaal een goede relatie hebben met het park en het meer, en dus met de natuur.”

‘Natuurlijk’ bouwen is in Nederland aan een stevige opmars bezig. Steeds meer architecten opteren bewust voor gezonde en natuurlijke technieken. Maar ook het realiseren van een optimaal binnenklimaat op een natuurlijke manier volgens de principes van Systeem C is vandaag de dag een hot item. De binnenluchtkwaliteit heeft dan ook een cruciale invloed op de kwaliteit van onze gezondheid. Een aangenaam binnenklimaat is voor de bewoners echter geen overbodige luxe, zeker wanneer er sprake is van grote glaspartijen.

 Doordacht binnenklimaatconcept

Met dat doel voor ogen deed Dok architecten eind 2008 een beroep op ventilatiespecialist Duco om haar wensen te vertalen naar een doordacht binnenklimaatconcept. “Het architectenbureau en Duco zaten al van bij het begin op dezelfde golflengte waardoor het project geheel ‘natuurlijk’ tot stand kwam”, stelt van der Pol. “Om maatwerk te kunnen leveren, is het de kunst om in een zo vroeg mogelijk stadium rond de tafel te zitten met de betrokken partijen. Op die manier creëer je samen een oplossing die naadloos aansluit bij de wensen van de opdrachtgever én de bewoners. Duco zorgde tijdens het gehele proces voor een deskundig advies en een solide ondersteuning, en voorzag De Amazones van een concept dat in Nederland al ettelijke malen met succes werd toegepast!”

Zelfregelende ventilatieroosters

Duco speelt met de toepassing van zelfregelende ventilatieroosters onder de vorm van DucoFit 50 ‘ZR’, DucoMax ‘ZR’ en GlasMax ‘ZR’ in op de vraag naar het creëren van een gezond én (akoestisch) comfortabel binnenklimaat. “DucoFit 50 ‘ZR’ leent zich perfect voor toepassing op de eerste verdiepingen van de woontorens terwijl DucoMax ‘ZR’ en GlasMax ‘ZR’ de ventilatieroosters bij uitstek zijn op een hoogte tussen 20 en 40 meter”, zo laat Dok architecten weten. “De ventilatieroosters van Duco zijn immers uitermate geschikt voor toepassing in situaties waar er sprake is van een lichte geluidsbelasting, zoals dit bij De Amazones het geval is door de omliggende wegen. Bovendien vallen de ingewerkte roosters nauwelijks op in het raamwerk of de schuifpuien, wat een bijkomend sterk voordeel is voor de bewoners.”

 Bossche Architectuurprijs

Het project is intussen al enige tijd opgeleverd en dat vraagt om een diepgaande evaluatie door architect Liesbeth van der Pol: “Tijdens het ontwerp van De Amazones hadden we één duidelijk doel voor ogen: het realiseren van een doortimmerd woonconcept waar moderne architectuur hand in hand gaat met een optimaal binnenklimaat. En dat is naar volle tevredenheid gelukt, kunnen we concluderen. Zowel de opdrachtgever, de bewoners, de omwonenden als wijzelf kijken terug op een mooie én geslaagde referentie.”

De Amazones is inmiddels bekroond met de Bossche Architectuurprijs voor het meest spraakmakende project, gebouwd in de periode 1995 – 2015. Een prestatie waar Duco als partner in dit project natuurlijk trots op is.

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling

Architect: Dok architecten

Bouwkundig adviesbureaus: RU Bouwadvies BV en Tritium Advies BV

Installateur: Hendriks Installatietechniek BV

Leveranciers: Duco Ventilation & Sun Control

[related_post themes="text"]