Bewoners vinden duurzaamheid belangrijk, maar onzekerheid over techniek en overheidsbeleid houdt mensen tegen te investeren. Zonnepanelen zijn favoriet, gevolgd door zuiniger zijn met energie. De meeste Nederlanders (63%) zijn bereid zelf opgewekte energie met anderen te delen. Meer dan de helft vindt duurzaamheid belangrijk voor hun (klein)kinderen. Als mensen zouden verhuizen, dan het liefst naar duurzame nieuwbouw (52%).

Dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van onderzoek dat Feenstra onder haar bewonerspanel hield. Bijna de helft van de bewoners geeft aan de investering in een duurzamere woning nog te hoog te vinden, 41% vindt dat de overheid eerst duidelijke kaders moet aangeven. Interessant is dat, mochten mensen het geld hebben, zij eerder zouden investeren in zonnepanelen (1e keus), een warmtepomp (2e keus) of zonneboiler (3e keus) dan in een nieuwe keuken, slaapkamer of tuin.

Andere resultaten uit het onderzoek zijn:
47% denkt niet de financiële middelen te hebben om zijn woning te verduurzamen;
42% laat zich niet beïnvloeden door wat anderen vinden van verduurzamingen van hun woning;
9% denkt veel kennis te hebben van de verduurzaming van hun huishouden;
48% vindt de eigen woning (redelijk) duurzaam.

Met de resultaten van het onderzoek wil Feenstra haar dienstverlening verbeteren zodat meer mensen hun woning van duurzame energie kunnen voorzien, hun energiegebruik kunnen verminderen en hun energiekosten kunnen verlagen. Algemeen directeur Adriaan Pietersma van Feenstra begrijpt de aarzeling over nieuwe investeringen wel. “Zonnepanelen zijn gemeengoed geworden, er is inmiddels veel ervaring mee en dat wekt vertrouwen. Dat bewoners het belang inzien van verduurzaming vinden we heel bemoedigend, tegelijkertijd is het begrijpelijk dat bewoners willen dat techniek werkt en doet wat je ervan verwacht. De technologie ontwikkelt zo snel, even afwachten en een oude ketel door een zuinigere huurketel vervangen kan ook een praktische oplossing voor bewoners zijn."