Bob van der Loo is een ervaren loodgieter. Ruim vier jaar geleden begon hij voor zichzelf. Sindsdien is het “een gekkenhuis". Hij wordt overspoeld met aanvragen. Wil je het werk leuk houden, dan moet je je grenzen aangeven, waarschuwt de 46-jarige. En uiteraard de leuke klussen eruit pikken. Zoals Van der Loo ook laatst deed in thuisbasis Vlijmen.

Van der Loo doorliep de LTS, volgde aansluitend technische vakopleidingen en werkte bij verschillende installatiebedrijven. In 2017 begon hij voor zichzelf, op zoek naar meer vrijheid. Dat pakte goed uit. “Een klant belde en daarna ben ik nooit meer thuis geweest.”

Topdagen
Maandag en vrijdag zijn topdagen, “dan krijg ik gemiddeld 10-15 belletjes.” De éénpitter hoeft geen cent te investeren in marketing, “want ik krijg al mijn nieuwe klanten binnen via mond-tot-mond reclame”.

Samenwerking
Van meet af aan al ligt het zwaartepunt van zijn werkzaamheden bij de kleine particuliere sector. “Een verstopping verhelpen, nieuwe keukenkraan installeren of een complete badkamer renoveren.” Daarbij werkt de loodgieter graag samen met vaste bouwpartners. Zoals een kleine bouwkundige aannemer en een sanitairshowroom in een nabijgelegen dorp.

Warmtepompen
De laatste tijd neemt de vraag naar verduurzamingswerkzaamheden toe. Van der Loo schuift aanvragen voor all-electric warmtepompen of hybride installaties eigenlijk altijd door naar een bevriend installatiebedrijf. “Voor mij als eenmanszaak wordt het allemaal te complex. En mocht ik me wel op die markt willen begeven, dan zou ik eerst aanvullende opleidingen moeten volgen. Daar heb ik helemaal geen tijd voor en eerlijk gezegd ook geen zin in. Ik heb plezier in wat ik doe als loodgieter. Zeker in de kleine particuliere sector, waar klanten dankbaar zijn, omdat je een probleem voor ze oplost.”

Prijsstijgingen
Zelfs prijsstijgingen brengen daar geen verandering in, merkt Van der Loo. “Klanten zijn al lang blij dat je langskomt. Bovendien hebben ze geld overgehouden tijdens de pandemie, geld dat ze nu graag steken in een opknapbeurt van hun woning.”

Ontspannen
Van der Loo zou gemakkelijk zes dagen per week tot laat in de avond aan de slag kunnen. “Toen ik net begon, deed ik dat ook. Maar je moet wel letten op het thuisfront en je eigen grenzen. Ik zorg er tegenwoordig voor dat ik tijdig stop en voldoende ontspanning heb, bijvoorbeeld door een balletje te trappen of de hond uit te laten.”

Dit is een verkorte weergave van een artikel uit het maandelijks verschijnend praktijkblad Installateurszaken. Liever de printuitgave met volledige artikelen op de deurmat, vraag een gratis abonnement aan.