Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 64 seconden

In Ridderkerk verzorgt Jefko Installatietechniek de nieuwbouw van een luxe, particuliere villa. De bouw wordt als BIM-project opgepakt en met duurzame installatietechnieken uitgevoerd, zoals een bodemwarmtepomp en zonneboilersysteem. Mede dankzij deze maatregelen wordt een EPC van 0,12 bereikt. In november moet de particuliere villa worden opgeleverd.

Een water/water-warmtepompinstallatie met een bronsysteem voorziet in de gewenste warmte- en koudevraag van de villa, een zonneboilersysteem neemt een groot deel van de warmtapwaterbereiding voor zijn rekening en pv-panelen verzorgen de stroomopwekking. Als afgiftesysteem is gekozen voor lage-temperatuurvloerverwarming. Tevens worden de mogelijkheden voor hoge-temperatuurplafondkoeling doorgerekend. Voor de ventilatie is een mechanisch ventilatiesysteem met een hoog rendement warmteterugwinsysteem ontworpen.

Verder wordt onder andere een KNX-domoticasysteem geïnstalleerd en worden in de garage laadstations voor elektrische auto’s gemonteerd. Daarbij onderzoekt installatiebedrijf Jefko Installatietechniek de mogelijkheden om aan de pv-panelen een energieopslag te koppelen, zodat de bewoners hun eigen opgewekte energie maximaal kunnen benutten.

De villa wordt als BIM-project aangepakt. Veel installaties worden in de vloeren weggewerkt, wat vraagt om een nauwe afstemming tussen alle bouwpartners. In het BIM-model heeft de installateur exact kunnen aangeven waar de installaties, kanalen- en leidingwerk moeten komen en waar sparingen nodig zijn. Via IFC zijn regelmatig modellen uitgewisseld en clashcontroles uitgevoerd, met minimale clashes, faalkosten en een soepele uitvoering als resultaat.