Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 139 seconden

Het transporteren en behandelen van ventilatielucht vertegenwoordigt een belangrijke energiekostenpost bij exploitatie van uw gebouw. Het is daarom cruciaal dat zo weinig mogelijk ventilatielucht verloren gaat onderweg naar- of van de geventileerde ruimtes. Om dit voor u mogelijk te maken, introduceert Euro Manchetten haar nieuwe manchettenserie: LBH-C. Deze manchet zorgt voor financiële besparing én duurzaamheid van uw ventilatiesysteem.

Verschillende aspecten hebben invloed op de energie-efficiëntie van uw ventilatiesysteem. De voornaamste zijn: drukverlies, warmteterugwinning, de capaciteit van de ventilator en het lekken van lucht. Met name dit laatste aspect, lekken, heeft een negatieve invloed op de energie-efficiëntie van uw ventilatiesysteem. Een lek van 6 procent resulteert in een stijging van 20 procent in energieverbruik. Een goede luchtdichtheid van het ventilatiesysteem kan namelijk tot meer dan 30 procent besparing opleveren van uw ventilatie-energie.

Niet alleen heeft lekken van lucht gevolgen op het energieverbruik van uw ventilatiesysteem. Het kan tevens leiden tot andere, verschillende negatieve ontwikkelingen. Zo kan er een slechtere akoestiek ontstaan door een fluitend geluid van ontsnappende lucht. Ook zorgt lekken voor een andere dimensionering van uw installaties. Deze moeten door het lekken namelijk krachtiger en groter worden. Daarnaast zorgt lekken voor storingen in de normale werking van uw ventilatiesysteem. Hierdoor wordt het nauwkeurig afstellen van uw systeem onmogelijk, waardoor er schommelingen kunnen optreden in het luchtvolume.

Tot slot zorgt lekken van lucht voor een verminderde hygiëne en gezondheid. Het indringen van de afvoerlucht, niet behandelde of ongefilterde lucht wordt terug in het gebouw verdeeld. Hierdoor neemt de luchtkwaliteit af. De oncontroleerbare luchttemperatuur kan verder leiden tot de groei van schimmels en bacteriën in ventilatiekanalen.

Met de nieuwe luchtdrukmanchettenserie van Euro Manchetten, de LBH-C, wordt een maximale luchtdichtheid van uw ventilatiesysteem bereikt. Ons product voldoet aan klasse C. Dit betekent in de praktijk dat er bij een testdruk van 1000 Pa slechts maximaal 0,27 liter per seconde per m2 aan ventilatielucht lekt.

Hiermee willen wij een structurele bijdrage leveren aan het terugdringen van lekverliezen. Energieverbruik, comfort en efficiency in uw ventilatiesystemen kan aanzienlijk verbeterd worden met behulp van de LBH-C. Bijzonder aan de manchet is dat het past op het luchtkanalenprofiel 30mm, dat in de installatietechniek gebruikt wordt. Hierdoor sluit de flensmaat goed aan, wat belangrijk is om de norm te kunnen halen. De bevestigingsflens is in aluminium uitgevoerd. Door een ingenieus klemsysteem wordt het flexibele materiaal met behulp van een rubber afdichtingsstrip in het aluminium flensprofiel vastgeklemd.

Het flexibele materiaal van de LBH-C is een polyesterweefsel met een PVC coating, dat brandwerend is. Doordat er een speciaal rubber klemprofiel gebuikt wordt, kan de manchet ook uitgevoerd worden met andere flexibele materialen. Standaard is er keuze uit verschillende brandwerende materialen. Ook is er keuze uit materialen die voldoen aan de FDA en EC richtlijnen voor voedselveiligheid, fungiciden vrij, en met antibacteriële additieven.