Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 180 seconden

Unica en Amsterdams Klimaat en Energie Fonds sluiten contract voor financiering duurzame energie
Het Amsterdams Klimaat en Energie Fonds (AKEF) financiert het duurzame warmte-koude opslag systeem (WKO) binnen de gerenoveerde oude tramremise ´De Hallen´ in Amsterdam-West. Unica heeft dit systeem ontworpen en gerealiseerd en exploiteert het voor de komende 30 jaar.

Met de financiering van €0.9 miljoen waarvan een deel binnen 4 jaar wordt geherfinancierd behaalt het AKEF eenvoudig haar CO2-reductie doelstelling. Het contract tussen Unica en AKEF biedt tevens de mogelijkheid om gezamenlijk meer WKO-systemen te ontwikkelen binnen Amsterdam.

 

Op het terrein van de oude tramremise in Amsterdam-West is de renovatie van de monumentale tramremise ‘De Hallen’ nog in volle gang. Eind 2014 wordt het multifunctionele complex geheel opgeleverd, op dit moment is de Passage al volop in gebruik door onder andere House of Demin, Vondel Hotels, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het fietsenbedrijf ReCycle. Binnenkort worden ook een bioscoop en een foodcourt geopend. Het geheel is een toonbeeld hoe historische gebouwen een nieuw leven krijgen. Het is nu al zichtbaar hoe dit gebouw een een impuls geeft voor de leefbaarheid van het gebied in Amsterdam-West

 

Het complex van meer dan 20.000 m2 wordt verwarmd en gekoeld via een WKO-systeem. Een WKO-systeem slaat de warmte uit de zomer in de bodem op het gebouw in de winter te verwarmen. En in de winter slaat het systeem de koude op in de bodem om het gebouw de koelen in de zomer. Het WKO-systeem bij De Hallen levert een CO2-reductie op van meer dan 50% ten opzichte van een conventioneel koeling- en verwarmingssysteem wat traditioneel zou worden toegepast in zulke renovatieprojecten. Voor De Hallen is dit gelijk aan een jaarlijkse reductie van 340 ton CO2, of 10,2 duizend ton CO2 gedurende de looptijd van 30 jaar. Dit is gelijk aan meer dan 3.000 zonnepanelen gedurende dezelfde looptijd.

Michel Hendriks, directeur van AKEF, “Voor ons vormt de WKO techniek een speerpunt omdat met deze techniek een zeer groot deel van de CO2-reductie doelstelling kan worden gehaald. Daarnaast zien we partijen die willen investeren in duurzame energietechnieken zoeken naar financiering, vooral tijdens de bouwfase. Banken treden vaak pas toe nadat de installatie 2 jaar naar behoren heeft gefunctioneerd. Het AKEF is bij uitstek geschikt om eerder en deels risicodragend te financieren en daarmee projecten op gang te brengen. Dat doen we graag met bedrijven die expert zijn om zulke technieken toe te passen, zoals Unica.”

 

Jan-Maarten Elias, directeur van Unica Ecopower die het WKO-systeem heeft ontwikkeld en exploiteert: “Unica is als technisch dienstverlener koploper in deze techniek en heeft al veel systemen gefinancierd. We zijn echter geen bank, onze focus ligt op het ontwerpen en realiseren van duurzame energie technieken en een excellente dienstverlening tijdens de exploitatie. Unica is erg tevreden om in AKEF een partner gevonden te hebben die de financiering voor ons kan organiseren in en rondom Amsterdam.”

 

Unica exploiteert in Amsterdam al meerdere WKO-systemen. De potentie voor deze WKO-techniek binnen Amsterdam is enorm. Elias: “Zowel voor nieuwbouw als voor het verduurzamen van bestaand vastgoed en herontwikkeling zoals bij De Hallen, is deze techniek goed toepasbaar. Een goede bodemopbouw is voor een WKO-systeem essentieel om energie op te slaan. Onder Amsterdam is deze ondergrond zeer geschikt zodat we verwachten dat WKO een grote groei zal doormaken. De samenwerking tussen AKEF en Unica zal deze groei ondersteunen om de CO2 binnen de stad nog meer te reduceren.”

De financiering is gearrangeerd door het Naardense bureau Escoplan. De juridische documentatie is opgesteld door notariskantoor Olenz in Veenendaal.

Voor meer informatie: www.unica.nl en www.akef.nl