In mei dit jaar opende de nieuwe Wellness Thermen Berendonck de deuren voor het publiek. Dit luxe spacomplex behoort tot het meest duurzame en innovatieve wellness resort van Europa en is volledig geïnspireerd op de sprookjesachtige sfeer van duizend-en-een-nacht. Het resort met een oppervlakte van 9300 vierkante meter, kan jaarlijks aan 200.000 gasten een luxe Oosterse beleving bieden. Het gebouw bestaat uit een binnen- en buitenzwembad, sauna’s, stoombaden, schoonheidssalons, restaurants en lounges.  Strategie Architecten uit Oosterbeek ontwierp het gebouw. Omdat een aantal gebouwdelen sterk vochtwerende gevelelementen nodig heeft, zijn ze voorzien van de Powerpanel H2O-platen van Fermacell.

Ron van der Giessen van architectenbureau Strategie Architecten uit Oosterbeek, is als architect betrokken bij de bouw van het nieuwe Wellness Thermen Berendonck, dat in opdracht van eigenaar Quality Wellness Resort is gebouwd. Van der Giessen vertelt dat dit architectonisch authentieke en specifieke gebouw slechts in drie maanden tijd is gerealiseerd. “Dit luxe resort moet de nieuwe standaard van de saunawereld worden, dat 365 dagen per dag open is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat,” zegt Van der Giessen.

Isolatie en warmtepomp
Het casco van het wellness resort is volledig in prefabbeton uitgevoerd. Het gebouw is gasloos, waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame energievoorzieningen zoals warmtepompen, zonnepanelen en windturbines. “Het resort is buitengewoon goed geïsoleerd, zonder dat het afbreuk doet aan de architectuur”, geeft Van der Giessen aan. Door het toepassen van hoogwaardige isolatie voor de gehele schil is een isolatiewaarde van Rc 6 gehaald. De kozijnen zijn voorzien van triple beglazing. “Thermen Berendonck is uniek in wellnessland vanwege de slimme manier waarop wordt omgegaan met restwarmte van de douches, zwembaden, sauna’s en koelvriestechniek. Deze restwarmte wordt namelijk opgevangen en hergebruikt via de #TT68 warmtepomp”, zegt Van der Giessen.

PV-panelen
Op de daken van het complex zijn circa 600 zonnepanelen geplaatst om de sauna’s van het resort op de juiste temperatuur te krijgen. Een belangrijk aspect van de binnen- en buitenkant van het wellness resort is dat de wanden en de plafonds in hoge mate vochtbestendig moeten zijn. Om dit voor elkaar te krijgen zijn fermacell powerpanelen H2O platen in het ketelhuis waarin de installaties zijn ondergebracht toegepast. In deze extreem vochtige L-vormige ruimte op het dak van het complex bevinden zich de WTW-installaties.

Brandwerendheid
Wouter van de Velde is technical engineer bij Fermacell. Hij legt uit dat de Powerpanel H2O-plaat geschikt is voor zowel binnen- als buitengevels voor toepassingen die bestand moeten zijn tegen extreme vochtigheid. Het voordeel van deze platen is dat ze nauwelijks uitzetten of krimpen bij extreme klimatologische omstandigheden. “De H2O-platen zijn onbrandbaar en voldoen aan de eisen van brandklasse A1”, zegt Van der Velde. “Prettig aan deze plaat is dat bij een eventuele brandsituatie de vlammen langdurig worden tegengehouden en dat de plaat intact blijft. Recente brandtesten met de powerpanel H2O plaat aan de buitenzijde en de fermacell gipsvezelplaat met een hoog temperatuur remmend vermogen aan de binnenzijde laten zien dat de brandwerendheid van zo’n gevelelement extreem hoog is. Met name de samenstelling van de cementgebonden plaat met het glasweefsel zorgt ervoor dat de plaat niet breekt. Bij de laatste test die we hebben uitgevoerd, bleef het gevelelement ruim 3,5 uur stabiel. Dat is een knappe prestatie, geeft Van der Velde aan.

Aantal platen
Tegen de buitenwanden van het saunaplein en het ketelhuis zijn in totaal 150 Powerpanel H2O-platen met afmetingen van 1200 x 3010 x 12,5mm gemonteerd, die worden afgewerkt met een stucsysteem op EPS. “Bij Wellness Berendonck is er vooral voor deze H2O-platen gekozen om er snel en licht mee te kunnen opbouwen”, zegt Van der Velde. “Deze platen zijn licht, namelijk 12,5 kilo per vierkante meter, ze hebben rechte kanten en zijn niet zo dik”, slechts 12,5 mm. Hierdoor zijn de platen makkelijk door de monteur te hanteren en in het bouwsysteem toe te passen”, geeft Van der Velde aan.