Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 137 seconden

Tijdens de kortere en koude winterdagen brengen we meer tijd binnen door, houden we de ramen dicht en zetten we de verwarming hoger. Hoe houden we onze huizen gedurende de winter prettig warm en tegelijkertijd energie-efficiënt?

Nog steeds kan het verwarmen van een huis inefficiënt, duur of beide zijn. Oude verwarmingsinstallaties zijn vaak slecht te reguleren, met een verlies aan warmte en energie als gevolg. Zo wordt er onnodig veel gas of andere brandstoffen verbruikt en stijgen de kosten.

Tijd voor verandering
Volgens een studie van het Europese Energie Agentschap [1] kan een huishouden in Europa tot wel 81% van zijn energiebudget kwijt zijn aan verwarmen. Daarnaast blijven de energietarieven stijgen, mede om de energietransitie die Nederland momenteel doormaakt te kunnen bekostigen.
Steeds meer mensen realiseren zich daarom dat het nu tijd is voor verandering. Enerzijds om kosten te besparen en anderzijds om over te gaan op een duurzamere manier van verwarmen. Naast de stappen die de Nederlandse overheid inmiddels zet, stimuleert ook Europese regelgeving deze verandering. Het aandeel hernieuwbare energie in de Europese Unie, uit bijvoorbeeld zon, wind of biomassa, moet in 2030 zijn gestegen tot 32 procent.

Lucht-water warmtepomp

Om een comfortabele, kosteneffectieve en duurzame oplossing voor het verwarmen van een huis te realiseren, is het onvermijdelijk om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen en duurzame energie te omarmen. En wat is nou duurzamer dan lucht?
Lucht-water warmtepompen voldoen aan alle eisen. Ze zijn duurzaam, kostenbesparend en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en warm water. Zelfs bij extreem lage buitentemperaturen [2] behoudt de warmtepomp zijn volledige capaciteit. Daarnaast zijn ze eenvoudig te integreren met bestaande verwarmingssystemen (bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren) en compatibel met andere energiebronnen zoals zonnepanelen.

Energietransformatie

Anders dan bij gas gestookte cv-ketels, produceert een lucht-water warmtepomp geen warmte bij het verbranden van brandstoffen. Simpel gezegd onttrekt deze warmtepomp energie uit de omgevingslucht en zet deze om in warmte. Het gaat dus om energietransformatie in plaats van om energiegeneratie. De warmtepomp heeft daarbij niet perse buitenlucht met een hoge temperatuur nodig.
Een voorbeeld is de Panasonic Aquarea All-in-One T-CAP-oplossing. Deze kan energie uit de omgevingslucht halen met een buitentemperatuur van zelfs -28°C. Daarnaast kan deze warmtepomp ook warm water produceren met een maximale temperatuur van 60°C.

Kostenbesparingen
Omdat lucht vrij verkrijgbaar is, worden er alleen elektriciteitskosten gemaakt om de warmtepomp en bijbehorende binnendelen te laten werken. De initiële investeringskosten van de warmtepomp zijn dan wel hoger dan bij een conventionele oplossing, maar die wegen niet op tegen de kostenbesparingen die tijdens het gebruik worden gerealiseerd. Zo kunnen huiseigenaren ook in de winter hun huis duurzaam verwarmen én kosten besparen.

Ildert Burghout
Product Manager

Panasonic Heating and Cooling Solutions

  1. European Environment Agency, 2009
  2. De Panasonic Aquarea T-CAP 16 kW behoudt zijn volledige capaciteit bij een buitentemperatuur van -15°C.