Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 55 seconden

duurzaam-sluishuis-ijburgBij IJburg in Amsterdam worden 380 energieneutrale woningen gerealiseerd. Dit drijvende ‘Sluishuis’ met een oppervlakte van 4.000 vierkante meter moet de buurt IJburg verbinden met het centrum van Amsterdam. Het gebouw moet zoveel mogelijk gebruikmaken van duurzame energie en daar efficiënt mee omgaan. Voor het ontwerp zijn het Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group en het Rotterdamse Barcode Architects verantwoordelijk. In het ontwerp hebben de architecten schuin aflopende gevels met groene terrassen verwerkt. De opgetilde hoek van het gebouw dient als poort voor binnenvarende schepen.

In het gebouw zijn veel openbare ruimtes opgenomen om te voorzien in sociale duurzaamheid. Bij de bouw van het Sluishuis zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van duurzame en herbruikbare materialen. Duurzaamheid moet een integraal onderdeel worden en mag niet ten koste gaan van de architectuur, zo stellen de architecten.

De betrokken Deense architect ontwierp al studentenwoningen van gerecyclede zeecontainers die op elkaar zijn gestapeld. Deze drijvende zeecontainerwoningen bieden studenten in Kopenhagen een duurzaam en goedkoop alternatief voor huisvesting. Door de woningen te laten drijven houdt de stad bovendien meer ruimte over, waardoor de leefbaarheid toeneemt.

[related_post themes=”text”]