Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 95 seconden

Het Zaans Medisch Centrum heeft het Breeam-NL Very Good certificaat (3 sterren) behaald met een percentage van 61,9%. Breeam is een instrument om de totale duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen en Breaam-NL is hiervan de Nederlandse variant. In negen categorieën wordt de duurzaamheid van een gebouw getoetst. Het Zaans Medisch Centrum is het eerste ziekenhuis in Nederland dat vanuit de LEAN-management filosofie is ontwikkeld. Uitgangspunten bij het ontwerp waren: goede oriëntatie, healing environment, energiezuinige installaties voor klimatiseren en verlichting, hergebruik van afvalwater door middel van een pharmafilter en bijzondere aandacht voor flora en fauna op en om het gebouw.

Door de toepassing van een pharmafilter zal circa 20% van het waterverbruik kunnen worden hergebruikt. Daarnaast wordt er onder meer gebruik gemaakt van een broninstallatie voor verwarming en koeling; bewegingsmelders voor in- en uitschakeling van verlichting; individuele regeling van verlichting en temperatuur per kamer; toepassing van warmteterugwinning uit de

Het Zaans Medisch Centrum is een alliantie aangegaan met Vitaal ZorgVast. De krachten zijn gebundeld voor de ontwikkeling, de bouw, -het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energiegebruik voor 25 jaar. BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen (begane grond t/m 5e verdieping), een centraal gelegen straat over drie bouwlagen, een bovengelegen binnentuin, twee patio’s en een techniek laag op de 5e verdieping.

Eén partij (de alliantie, het samenwerkingsverband van ZMC met Vitaal ZorgVast) is verantwoordelijk geweest voor het ontwerpen en realiseren van het ziekenhuis. Deze zelfde partij blijft nu verantwoordelijk voor het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energiegebruik van het nieuwe ziekenhuis gedurende 25 jaar. Hierdoor is het mogelijk geweest om bij alle ontwerpkeuzes niet alleen te kijken naar de initiële kosten maar nadrukkelijk ook naar de kosten en baten van beheer, onderhoud, schoonmaak en energiegebruik op de lange termijn.

[related_post themes=”text”]