Er zijn drie genomineerden bekendgemaakt voor de NVKL Koeltrofee. Deze prijs voor de beste innovatie in de koeltechniek wordt uitgereikt op de VSK-beurs in de Jaarbeurs. De brancheorganisatie voor koudetechniek en klimaatbeheersing reikt deze prijs elke twee jaar uit.

De innovatie moet toepasbaar zijn in de praktijk en tot succesvolle resultaten leiden in technische, economische en/of maatschappelijke zin om in aanmerking te komen. De drie genomineerde bedrijven hebben innovaties gerealiseerd die als milieuvriendelijke dan wel energiezuinige alternatieven voor huidige technieken worden gezien.

Filtersysteem met uitzonderlijk lage drukval
Zo heeft genomineerde Air@Work een duurzaam en efficiënt luchtbehandelingssysteem ontworpen dat zorgt voor verse luchttoevoer, gefilterd met een gesloten elektrostatische filter, die ook de ultrafijne, nanodeeltjes afvangt. Het filtersysteem heeft een uitzonderlijk lage drukval, gebruikt geen koudemiddelen, heeft een EER van >20 en bevat EC-ventilatoren. Hiermee wordt het systeem als zeer energie efficiënt en duurzaam gezien.

Kraanwater als koudemiddel
Menerga Klimaattechnologie ontwierp een koelmachine die kraanwater als koudemiddel gebruikt. Chemische koudemiddelen hebben voor dit proces grote drukverschillen nodig. De eChiller van Menerga werkt onder vacuüm met lage drukken en dit resulteert in een lager energiegebruik. Daarnaast is de innovatie een antwoord op de F-gassenverordening.

Warmtepomp-droogconfiguratie
Wagenaar Koeltechniek ontwikkelde een op maat geoptimaliseerde warmtepomp-droogconfiguratie met natuurlijk koudemiddel, afgestemd op de hoeveelheid, vochtinhoud en vocht-evenwichtscondities van het product. De energiebesparing ten opzichte van warmeluchtsystemen loopt op tot meer dan 50% en directe CO2-uitstoot wordt voorkomen.

De drie genomineerden zullen hun innovatie op de beurs gaan presenteren in het NVKL paviljoen (hal 11, stand B07). Oud-schaatser Erben Wennemars zal de prijs daar uitreiken op donderdag 6 februari.

Op de foto de winnaars van 2018

Op onze nieuwsbrief abonneren