Voor veel huiseigenaren zijn draadloze apparaten aantrekkelijke opties, omdat ze zo handig en flexibel zijn. Toch willen sommige installateurs zich er nog niet aan wagen. En dat is grotendeels te wijten aan vooroordelen omtrent betrouwbaarheid, signaalsterkte en installatiegemak. Arnold Bakker, trainer bij Resideo, ontkracht de meest gehoorde mythes over draadloze apparatuur en geeft tips over hoe installateurs eenvoudig en met vertrouwen draadloze producten kunnen installeren en adviseren.

In de consumentenelektronicabranche wordt al volop gebruikgemaakt van draadloze innovaties als wifi. En hoewel dergelijke oplossingen al lange tijd beschikbaar zijn, heeft nog niet elke installateur het vertrouwen deze te adviseren aan klanten en toe te passen. Draadloze thermostaten zijn nog niet zo ingeburgerd dat elke installateur ze toepast naast het bedrade portfolio.

Bedrade en draadloze producten hebben allebei zo hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Draadloze producten bieden een aantal mooie pluspunten. Ze geven huiseigenaren de flexibiliteit om hun thermostaat op de meest geschikte plek neer te zetten en zo de juiste temperatuur te meten. Daarnaast zijn ze zo flexibel dat ze bij een wijziging aan het interieur eenvoudig te verplaatsen zijn. Nog een pluspunt is dat de integrale kosten lager zijn. Een loze leiding of kabelgoot leggen en een kabel doortrekken is namelijk duurder dan een draadloze thermostaat plaatsen. Daarom gaat de voorkeur meestal hiernaar uit. Bovendien bespaart een draadloze thermostaat een hoop gedoe bij een renovatie of bijvoorbeeld wanneer er in een flat een centrale ketel wordt vervangen door individuele ketels in elke woning.

 Drie radiofrequentiebanden

Een eerste mythe rondom draadloze apparaten heeft te maken met de data die ze versturen. In de meeste huishoudens vind je tegenwoordig meerdere van dergelijke apparaten. Er doen weleens geruchten de ronde over het onderscheppen van data bij draadloze communicatie. Maar bij apparatuur van goede kwaliteit is dit niet mogelijk. Data worden dan namelijk versleuteld verstuurd, waardoor derden ze niet kunnen uitlezen.

Meer informatie: http://www.resideo.com