Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 192 seconden

Tijdens mijn bezoek aan de beurs Zorg & ICT 2015 heb ik de nodige inspiratie opgedaan door ook de Jaarbeurshallen van Zorg Totaal te bezoeken. Een voor mij andere kant van zorg. Van verrijdbare baden tot aan complete professionele instellingkeukens. Van incontinentiemateriaal tot aan slimme aankleedhulpmiddelen. Ook complete sanitairinrichtingen ontbraken niet. En zo werd ik aangesproken door een standmedewerker. “Of ik de nieuwste ontwikkeling op toiletgebied al gezien had.”

Alles voor een optimale toiletbeleving
Voor mij zag ik een modern ogende toiletopstelling waarin ik direct de spoelknoppen miste. Op hoogte waar je die normaal vindt, zag ik nu twee bolgevormde glaasjes. “De sensoren” bleek al snel uit het enthousiaste relaas van de vertegenwoordiger. Dit toilet spoelde én reinigde automatisch nadat de gebruiker was opgestaan.

De sensoren werden links en rechts bijgestaan door een serie groene en blauwe ledlampjes. Niet voor de sier bleek al snel. Groen was om te laten zien dat er ecologisch duurzaam werd gespoeld. De blauwe kleur om de gebruiker te informeren dat het toilet ook met een juist afgestemde hoeveelheid reinigingsmiddel gelijktijdig met het spoelen was schoongemaakt. “Om hygiëne te borgen.”

Als klap op de vuurpijl was er boven de pot op ooghoogte een fraai beeldscherm verwerkt. Bij het betreden van het toilet met normaal beeld gevuld. Zodra je ging zitten, draaide het beeld vanzelf – “door de slimme sensoren” werd mij in één adem verteld – in spiegelbeeld. Via de tegenover geplaatste spiegel – “bijvoorbeeld geplakt aan de toiletdeur” – werd dit weer netjes gecorrigeerd in een voor mij leesbaar beeld.

Integratie met de omgeving
“Het toilet is volledig ontwikkeld op het realiseren van een optimale toiletbeleving bij de gebruiker”, aldus de medewerker.

In de toiletconsole was naast de slimme sensoren, de leds en het beeldscherm nóg een sensor verwerkt, bedoeld om de toiletverlichting te schakelen. In technisch opzicht onnodig, want de meeste toiletruimtes – zeker bij nieuwbouw – zijn al voorzien van lichtschakelingen op beweging. Veelal ingezet om energie te besparen. Op mijn vraag komt al snel antwoord: “Een console zonder deze lichtsensor was er niet.”

Een gemiste kans vanuit de ontwikkelaar? Ik denk van wel. Naast een optimale toiletbeleving voor de gebruiker is het dus ook verstandig een functie te bezien vanuit een (installatie)technisch perspectief. Steeds de vraag stellen: wat is nut en noodzaak? Onnodige functies weglaten, heeft effect op aanschafplaatje.

Het toilet krijgt een IP-adres
Eerlijk is eerlijk, ik wist niet dat er nog zoveel rond een toilet te vertellen was. Ik kon niet anders dan de vriendelijke medewerkers gelijk geven: het was een fraai exemplaar. De toelichting werd nog boeiender toen er over heuse ICT-/IT-koppeling gesproken werd. Het toilet – althans de ‘Smart Unit’ in de console – was voorzien van een netwerkaansluiting. “Op deze wijze kon elk toilet van dit type opgenomen worden in het LAN-netwerk.”

De slimme sensoren brachten zo het gebruik van het toilet in kaart. Alle data werd netjes bijgehouden en was terug te halen via software. Je wist precies met hoeveel water er gespoeld werd en hoe intensief het toilet was gebruikt. Een prachtig voorbeeld van the Internet of Things.

Toiletbeheer vanuit de cloud
Het is mogelijk de verzamelde toiletdata in de cloud beschikbaar te stellen. Op deze wijze is het mogelijk dat het facilitairmanagement overal de data kan bereiken om zo de schoonmaakdienst efficiënter aan te sturen. Wanneer ook de andere middelen in de toiletruimte gemonitord worden (zoals pedaalemmers, handdoekautomaat, zeeppompjes etc), is er een betere inkoop en voorraadbeheer te organiseren.

Naast een optimale toiletbeleving brengt het meest gebruikte kamertje in ‘the cloud’ nieuwe exploitatie-inzichten. Het is wachten op de slimme app’s die analyses uitvoeren op urine en ontlasting. De testuitslagen zijn vervolgens via een facebook-integratie automatisch door te sturen naar uw huisarts. En Facebook helpt u vast door de juiste bijpassende gezondheidsproducten te presenteren bij uw eerstvolgende bezoek – al dan niet op het toilet – aan uw profielpagina.