“De installatiebranche is extreem belangrijk voor vitale sectoren”

Gepubliceerd op

Techniek Nederland zet momenteel alle zeilen bij om haar leden bij te staan nu er in volle hevigheid een crisis is losgebarsten die ook de installatiebranche raakt. Wij legden woordvoerder Dick Reijman acht vragen n.a.v. het noodpakket dat het kabinet deze week presenteerde en waarover TN-voorman Doekle Terpstra in de pers al zeer lovend was.

Hadden jullie als TN op meer gehoopt en/of ook op meer ingezet?
“Het noodpakket is wat wij nodig hebben op dit moment. Belangrijk is dat het voor alle bedrijven, van zzp’er tot grootbedrijf, beschikbaar komt en voor bedrijven in alle marktsegmenten. Wat betreft Techniek Nederland verdient het kabinet hiervoor een groot compliment. Het is nu wel zaak dat de steunmaatregelen snel en zonder onnodige bureaucratische rompslomp beschikbaar komen voor leden waarbij de nood aan de man is.
Of het pakket aan maatregelen uiteindelijk voldoende is moet nog blijken. Wij houden de vinger aan de pols bij onze leden.
Wanneer het pakket niet toereikend is, rekenen wij op aanvullende maatregelen. We staan hierover in nauw contact met de betrokken ministeries, de bewindslieden, VNO-NCW en MKB Nederland.Belangrijk is dat de investeringsagenda voor de langere termijn niet uit het zicht verdwijnt. De energietransitie, verbetering en modernisering van de infrastructuur, digitalisering en innovatieve techniek in de zorg blijven onverminderd van belang.”

 TN liet deze week weten dat een aantal bedrijven uit de sector het water aan de lippen staat. Kun je drie voorbeelden geven van wat jullie zoal te horen hebben gekregen van leden?
“Het werk bij woningbouwcorporaties staat onder druk. Veel corporaties kiezen ervoor om geen servicemonteurs meer toe te laten in de woning. Een aantal bedrijven in de zakelijke markt signaleert dat grote opdrachtgevers uitsluitend technisch dienstverleners toelaten bij spoedeisende werkzaamheden die nodig zijn voor de voortgang van primaire processen. Ook een aantal lagere overheden en zorginstellingen schorten installatietechnische werkzaamheden en beheer en onderhoud op.” 

Het kabinet heeft de vergoeding van niet-gewerkte uren verhoogd naar 90 procent en de maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart; tot wanneer geldt deze regeling?
“De regeling geldt in principe voor 6 maanden.”

Nog even voor the record; waar kunnen zzp'ers op rekenen?
“Zzp’ers die kunnen aantonen dat ze geen inkomen hebben, kunnen rekenen op een uitkering tot het sociaal minimum. Zij kunnen hiervoor terecht bij hun gemeente.”

 Hoeveel zzp'ers kent onze sector eigenlijk (bij benadering)?
“Circa 16.000, maar niet bekend is hoeveel uren per week zij daadwerkelijk werkzaamheden uitvoeren.”

 Een aantal deskundigen heeft gezegd dat de coronacrisis i.i.g. tot en met mei gaat duren. Volstaat dit noodpakket dan?
“Dat moet blijken. Wanneer het pakket niet toereikend is, rekenen wij op aanvullende maatregelen. We staan hierover in nauw contact met de betrokken ministeries, de bewindslieden, VNO-NCW en MKB Nederland.”

 En als de crisis langer duurt?
“Wij rekenen op de uitspraak van het kabinet dat alle noodzakelijke middelen uit de kast worden getrokken om ondernemers te steunen. Het kabinet onderkent dat er onnodig schade wordt berokkend aan de economie wanneer bedrijven failliet gaan en wil dat ook niet laten gebeuren. Bedrijven in de installatiebranche zijn extreem belangrijk in verband met dienstverlening voor vitale sectoren van de samenleving en zijn onmisbaar voor de energietransitie. De vooruitzichten voor de installatiebranche blijven op de langere termijn onverminderd positief.”

Tot slot: heeft TN zelf al mensen in de eigen gelederen die het virus hebben opgelopen en ziek zijn?
“Nee. Tot nu toe heeft geen enkele bureaumedewerker het virus opgelopen. Wij zijn met man en macht bezig om onze leden te ondersteunen in deze crisis. De belangenbehartiging en onze Ledenservice draaien op volle toeren. Ook onze regiomanagers en relatiebeheerders staan, nu vooral telefonisch, voortdurend in contact met onze leden. Wij staan juist in deze extreem lastige tijd klaar voor onze leden. Ze kunnen op ons rekenen.”

 

Op onze nieuwsbrief abonneren

%d bloggers liken dit: