Dalen of stijgen de prijzen van warmtepompen?

Gepubliceerd op

Zoals bekend hikken veel consumenten nu nog aan tegen de aanschafprijs van een warmtepomp, die al snel rond de 4.000 tot 5.000 euro ligt. Arthur van Schayk, CEO van Remeha, liet begin januari doorschemeren er een hard hoofd in te hebben dat de prijzen zullen dalen. “Cruciale onderdelen van warmtepompen zijn exact hetzelfde als in airco’s en ze komen uit dezelfde fabrieken. Door schaalvergroting zal echt niet plotseling een prijsdaling intreden. Bovendien krijgen we een nieuw koudemiddel, dat eerder duurder zal zijn dan de bestaande varianten. Een prijsstijging van warmtepompen is dus het meest realistische scenario”, aldus een sceptische Van Schayk.

Techniek Nederland denkt daar geheel anders over. “In het ontwerp-Klimaatakkoord hebben we de afspraak gemaakt dat de systeemkosten op de middellange termijn met 15 tot 40% omlaag kunnen”, zegt woordvoerder Dick Reijman. “Wij verwachten dat dat gebeurt door bijvoorbeeld standaardisering, meer prefab en industrialisatie. Wat ook bijdraagt aan de daling van de systeemkosten is de innovatie van warmtepompsystemen waardoor ze op langere termijn beter inpasbaar zijn, met minder bouwtechnische aanpassingen. En ook belangrijk: de marketingkosten voor de installateur kunnen omlaag, omdat het verkoopproces sneller zal worden doorlopen.”

Wie zal er gelijk krijgen? Vooralsnog lijkt Techniek Nederland de beste kaarten te hebben als we kijken naar allerlei populaire producten om ons heen, zoals computers en PV-panelen. De kost- en verkoopprijzen gaan omlaag als er schaalvergroting optreedt.

%d bloggers liken dit: