BMI Icopal, producent van dakbedekking, brengt een dakbedekkingssysteem op de markt voor platte daken die de lucht zuivert. Stikstofverbindingen worden omgezet in onschadelijke deeltjes en vervolgens door regen en wind afgevoerd. De effectieve werking is blijvend, aldus de producent.

Volgens Cor den Hartog, Sales Director BMI Nederland, kan gebruik worden gemaakt van de 450 miljoen m2 plat dak die in Nederland aanwezig is. “Eigenlijk zou elk plat dak in Nederland een tweede functie moeten krijgen”, vindt Den Hartog. “Je kunt er zonne-energie systemen op plaatsen om meer duurzame energie op te wekken of je kunt er ons product, Noxite, op leggen om de in de lucht aanwezige stikstofoxiden onschadelijk te maken. Dat betekent in alle gevallen directe winst voor het milieu.”

Werkt als katalysator
De toplaag van Noxite bestaat uit natuursteenkorrels met een coating van titaniumdioxide. Deze werkt als katalysator om, met behulp van de zon, de schadelijke stikstofdeeltjes om te zetten in ongevaarlijke stoffen. Deze onschadelijke stoffen komen vervolgens via regen en wind in de grond terecht. Den Hartog: “De werking van deze toplaag is blijvend en het meest effectief in gebieden waar de uitstoot van stikstof hoog is. In gebieden met een lage uitstoot ligt bijvoorbeeld het plaatsen van zonne-energie systemen op platte daken meer voor de hand.”

Uitstoot van een gemiddelde auto
100 m2 Noxite dakbedekking zuivert volgens de producent elk jaar de lucht van stikstofoxiden van een gemiddelde auto die 15.000 km per jaar rijdt. Den Hartog: “Als alle platte daken in Nederland voorzien zouden zijn van Noxite, dan kunnen zo’n 4,5 miljoen auto’s 15.000 km per jaar rijden, terwijl hun uitstoot wordt gezuiverd. Zet je deze cijfers af tegen de totale hoeveelheid stikstofoxiden die jaarlijks in Nederland wordt geproduceerd dan zuiver je natuurlijk maar een klein deel en vooral in gebieden waar de stikstof uitstoot hoog is. Maar in combinatie met andere maatregelen worden kleine beetjes snel een stuk groter.”

Op onze nieuwsbrief abonneren