Wij zullen doorgaan. In 1972 scoorde Ramses Shaffy er een hit mee. Het is een tekst die de sector nu op het lijf lijkt te zijn geschreven. Want coronacrisis of niet, het werk gaat door. Zo ook voor Lino Noya Mahn, eigenaar van Noya Installatietechniek. Deze week mocht hij een maar liefst 27 jaar oude cv-ketel vervangen. Uiteraard wel op een ‘coronaproof’ manier.

Afgelopen maandag moest Noya Mahn langs bij een eengezinswoning na een storingsmelding. De Nefit Vasto FC-2520 bleek na inspectie rijp te zijn voor de schroothoop. “De cv-ketel was in 1993 in gebruik genomen. De luchtdrukverschilschakelaar was kapot, de binnenkant van de wisselaar was weggeroest..”

Geen onderhoud
Noya Mahn stond er niet vreemd van te kijken. “De huidige bewoners zijn acht jaar geleden in de woning getrokken en hebben nooit onderhoud laten uitvoeren. “De ketel deed het al die tijd prima”, zeiden ze, “dus dan is er toch geen onderhoudsbeurt nodig?”
Sowieso was het nog maar de vraag of een bezoekje van de installateur destijds de ketel had kunnen redden. “Ik zag een sticker met de laatste onderhoudsdatum op de ketel geplakt, die dateerde van 1999.”

Met handschoenen aan vervangen
Woensdag kwam Noya Mahn aanzetten met de nieuwe hr-ketel, de oude ketel had het inmiddels begeven. “De vrouw des huizes had de deur al opengezet en ging zelf boven werken. Ik heb vervolgens met handschoenen aan de oude ketel vervangen. Dat heeft me een halve dag gekost. Ik had gekozen voor een Vaillant Ecofit Pro, omdat die het juiste vermogen had voor het gezin en precies paste in de keukenkast. De rookgasafvoer en het kanaal kon ik bovendien gelukkig mooi wegwerken in de loze ruimte achter de keukenkasten.”

Net geen record
Een 27-jaar oude ketel vervangen maak je niet dagelijks mee. Noya Mahn: “Het afgelopen jaar heb ik nog één oudere ketel vervangen, een Vaillant uit 1991. Die draaide overigens nog prima, maar de bewoners wilden zuiniger stoken.”

Groeimarkt
Vooralsnog ondervindt de installateur weinig hinder van de coronacrisis. Sterker nog, hij heeft er zelfs een groeimarkt bijgekregen. “Ik krijg steeds meer opdrachten om ventilatiesystemen te reinigen of te vervangen. Ik denk dat het deels te maken heeft met een toenemend algemeen bewustzijn over het belang van een gezond binnenklimaat en uiteraard een stukje mond-tot-mond reclame.”

Op onze nieuwsbrief abonneren