Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 80 seconden

Technische installaties zijn geen op zichzelf staande zaken in een energieneutraal gebouw maar een deel van de luchtdichte thermische schil. Met een correcte bouwkundige aanpak beperkt de energiebehoefte voor verwarming zich tot een tiende van wat tot nu toe gebruikelijk was. Dit betekent serieus omdenken voor de installateur: hoe lager de energiebehoefte, des te kleiner worden de marges. Binnenkort start de driedaagse praktijkcursus ‘energieneutraal bouwen en renoveren’ van Kennisinstituut KERN. Installateurs kunnen er kennis op doen om energieneutrale projecten met succes te realiseren.

De driedaagse praktijkcursus ondersteunt de installateur de vraagstukken van energieneutraal bouwen en renoveren goed te doorzien. Deze interactieve cursus biedt een overzicht van alle aspecten in een (bijna) energieneutraal gebouw, in BENG, NoM of passiefbouw uitvoering. Aan de hand van in de bouwpraktijk goed toepasbare wetenschappelijke kennis krijgt de installateur met deze cursus inzicht in de details en gevoel voor de samenhang van de disciplines die bij een betaalbaar energieneutraal passiefhuis een integraal geheel vormen.

De cursusdagen voor installateurs zijn op 30 oktober en 2 en 6 november 2018. De opleiding van het Passive House Institute is voor de Nederlandse markt vertaald en aangepast en wordt gegeven door Kennisinstituut KERN. Wie slaagt ontvangt het internationaal erkende certificaat Passiefhuis Vakman. Het examen vindt zaterdag 17 november plaats, voorafgegaan door een gratis examentraining op woensdag 8 november 2018. Deelnamekosten zijn € 860,- en voor het examen € 250,-, cursuslocaties zijn Ede en Arnhem.

De docenten zijn experts op het gebied van energieneutraal bouwen en renoveren, die hun ervaringen delen vanuit verschillende specialismen: Clarence Rose vanuit passiefhuistechnologie, Henk Wegkamp vanuit betaalbaar energetisch bouwen en Carl-peter Goossen vanuit zijn werk in integrale ontwerp- en bouwprocessen.