Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 67 seconden

Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten wil haar totale woningbezit gemiddeld naar energielabel A brengen. Een nieuwe stap is de geplande modernisering van 48 woningen uit 1972. Naast isolatie op nieuwbouwniveau worden deze voorzien van een warmtepomp en een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Daarvoor moeten eerst de schil en de dakpannen eraf en de kozijnen eruit. Hiervoor in de plaats komen nieuwe kozijnen met hoogwaardig glas.

In de nieuwe situatie kan de huurder kiezen uit drie duurzaamheidspakketten: PV-panelen, PV-panelen in combinatie met een hybride warmtepomp en/of elektrisch koken. De bewoner krijgt geen structurele huurverhoging; voor de PV-panelen betaalt de huurder vijftig procent van de opbrengst aan OFW, de warmtepomp wordt gratis geleverd.

“De modernisering past uitstekend binnen onze ambitie voor verder verduurzaming”, licht projectleider Kars van Orsel toe. “Voor gemiddeld label A hebben we nog een score van tweetiende nodig. Met de modernisering behalen we een vermindering van CO2, we wekken zelf energie op en we bereiken een verlaging van de energie-index en de woonlasten. Gasloos is voor deze woningen nog niet haalbaar, maar ze waren al in gasverbruik gehalveerd na de vervanging van de ketel door een hr-ketel. Met de hybride warmtepomp in combinatie met de panelen verwachten we nogmaals een halvering. De bewoner ontvangt bovendien een mooi stukje woonlastenverlaging.”

Itho Daalderop is leverancier van zowel de warmtepompen (de hybride HP Cube) als de vraaggestuurde ventilatiesystemen (Optima).