Hij is al 10 jaar werkzaam bij Te Kloeze Riooltechniek, maar zoiets had hij nog nooit meegemaakt. Nico Lensink, sinds 5 jaar directeur moest even achter zijn oren krabben toen hij het verhaal hoorde. Ogenschijnlijk ging het om een gewone verstopping, toen ze een melding kregen van een zorghuis. Maar zijn medewerkers troffen complete anti-corona uitrustingen aan: van vochtige doekjes, tot mondkapjes en handschoenen. Het was allemaal blijven hangen achter het rooster. “De coronacrisis zet alles op z’n kop.”

Normaliter verwerkt Te Kloeze uit het Gelderse Terborg zo’n 60 meldingen per dag. Daarnaast zijn ze betrokken bij nieuwbouwprojecten. “Het is nu een stuk rustiger geworden bij ons. Scholen, instellingen etcetera zijn allemaal dicht, het binnenwerk in de renovatieprojecten ligt deels stil, het buitenwerk gaat nog wel door. Daarnaast krijgen we veel minder meldingen binnen. Ik schat zo tussen de 30 tot 40 per dag.”

Afvalwater
Vorige week kwam daar nog de paniek bovenop vanwege het nieuws dat er ook corona is aangetroffen in het afvalwater. “Inmiddels is dat allemaal bijgesteld. De Helpdesk Corona Bouw en Techniek laat weten dat werkzaamheden aan riolering en afvalwaterzuiveringen door kunnen gaan mits de veiligheidsmaatregelen uit het protocol Samen veilig doorwerken in acht worden genomen.” Het protocol is een afspraak tussen Techniek Nederland, het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere branches.

Voorzorgsmaatregelen
Als zijn medewerkers met de ontstopping aan de slag gaan, hebben ze een speciale bril en masker op en dragen ze handschoenen en een overall. Daarnaast worden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om de kans op besmetting te minimaliseren. Te denken valt dan uiteraard aan afstand houden, speciale reinigingsdoekjes voor tablets en hygiënische handgel.

Cruciaal beroep
Lensink maakt zich zorgen hoe het nu verder moet. Niet alleen voor zijn bedrijf, maar ook voor zijn klanten. “Eigenlijk hebben wij een cruciaal beroep. Je moet er toch niet aan denken dat met al dat thuiswerken de riolen verstopt raken. Ik ben blij dat Techniek Nederland nu aan het lobbyen is om ons ook op de lijst met cruciale beroepen te krijgen. Heel handig is overigens de voorbeeldbrief op de website in het Dossier Coronacrisis die werknemers kunnen overhandigen bij school of kinderopvang.”

Voor meer informatie, zie het protocol ‘Samen veilig doorwerken’:

Op onze nieuwsbrief abonneren