• Corona vraagt om ander legionellabeheer

  Corona vraagt om ander legionellabeheer

  Je kent ze wel, de borden langs de snelweg met het dringende verzoek om na de zomervakantie eerst de kranen door te spoelen voor gebruik. Dit, om een legionella-infectie te voorkomen. Na pakweg 3 maanden afgesloten te zijn geweest, worden binnenkort weer allerlei gebouwen in gebruik genomen. Ook nu adviseert de overheid om passende maatregelen te nemen tegen legionella. Opvallend genoeg gaan die verder dan gewoonlijk het geval is. Waarom? In maart kwam onze economie …Lees meer »
 • Startup komt met aanraakvrij, op spoeling gestuurd toilet

  Startup komt met aanraakvrij, op spoeling gestuurd toilet

  De Belgische Startup IPEE brengt een aanraakvrij, op spoeling gestuurd toilet op de markt. Een sensor meet continu het gebruik van het toilet. Is het gebruikt, dan wordt er pas gespoeld. Het toilet kan in zowel publieke ruimten als privé worden toegepast. Jan Schoeters, mede-oprichter van IPEE: “Volgens de strenge coronarichtlijnen moeten we minstens anderhalve meter afstand houden van vrienden en collega’s, maar we gebruiken wél allemaal hetzelfde toilet. Je handen was je pas nàdat …Lees meer »
 • Consortium gaat verspreiding van coronavirus in binnenlucht onderzoeken

  Consortium gaat verspreiding van coronavirus in binnenlucht onderzoeken

  Hoogleraar Philomena Bluyssen start in een consortium met Christophe Hermans van NLR, Rob Hagmeijer van Universiteit Twente, Atze Boerstra van bba binnenmilieu en Paul Scheepers van Radboudumc, een onderzoek naar de verspreiding van microscopisch kleine druppels, zogenoemde aerosolen, via de lucht in binnenruimtes. Met een opstelling in de Experience room van het SenseLab aan de TU Delft wordt de verspreiding van aerosolen zichtbaar gemaakt onder verschillende ventilatiecondities. Het onderzoek kan inzicht bieden welke extra maatregelen …Lees meer »
 • RIVM: Geen extra maatregelen voor ventilatie

  RIVM: Geen extra maatregelen voor ventilatie

  Op 16 maart schreven wij al over het belang van ventilatie om eventuele transmissie van het coronavirus via de lucht tegen te gaan. Dit naar aanleiding van de guidelines die REHVA had opgesteld over dit thema. Het RIVM heeft nu ook een officieel standpunt hierover ingenomen. Volgens het instituut zijn er geen aanvullende maatregelen noodzakelijk. Francesco Franchimon is teleurgesteld. Hij was als Public Health Engineer betrokken bij het opstellen van de guidelines van de REHVA. …Lees meer »
 • Hardenberg luistert naar exposanten en verplaatst beurs naar eind november

  Hardenberg luistert naar exposanten en verplaatst beurs naar eind november

  De komende editie van Installatie & Elektro Vakbeurs die gepland stond op 8, 9 en 10 september 2020 in Evenementenhal Hardenberg wordt verplaatst naar 24, 25 en 26 november 2020. De corona-maatregelen die de Nederlandse overheid momenteel oplegt met betrekking tot evenementen houden in dat deze tot 1 september niet door mogen gaan. “Ondanks dat Installatie & Elektro Vakbeurs net na die periode plaatsvindt, hebben we in de afgelopen periode nauw contact gehad met onze …Lees meer »
 • Brancheorganisaties vragen overheid om subsidie voor bij- en omscholing technische vakmensen

  Brancheorganisaties vragen overheid om subsidie voor bij- en omscholing technische vakmensen

  Een grote coalitie van brancheorganisaties pleit voor de invoering van een ‘Deel- en Omscholings-NOW’. Onder meer Techniek Nederland, Bouwend Nederland, FME en Aannemersfederatie Nederland (AFNL) schrijven vandaag een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarin vragen zij om aangepaste NOW-regelingen vanaf 1 september voor bedrijven in de techniek, bouw, infra, industrie en ontwerpbranche. De nieuwe regelingen moeten werknemers in staat stellen om de tijd die ze niet kunnen werken te besteden aan …Lees meer »
 • Adviseur Ron Bosch had corona: “Onderschat het niet!”

  Adviseur Ron Bosch had corona: “Onderschat het niet!”

  Hij kan het zich nog levendig herinneren, de eerste klachten. Begin maart voelde adviseur en HBO-docent Installatietechniek Ron Bosch zich wat duizelig en had hij last van diarree. Aan het einde van de week lag hij met 40 graden koorts op bed. Daarna volgden er heftige hoestaanvallen, waarbij hij regelmatig dacht dat hij ging stikken. Maar niet alleen hij, ook zijn vrouw en hoogzwangere dochter werden getroffen door het corona-virus. Hoe ga je om met …Lees meer »
 • Steunpakket Veilig Drinkwater voor ondernemers en gebouwbeheerders

  Steunpakket Veilig Drinkwater voor ondernemers en gebouwbeheerders

  Nadat Holland Water en Normec Aqua Serva al eerder hun vrees uitspraken dat Nederland na de lockdown wordt geconfronteerd met grootschalige legionella-uitbraken met besmettingen en  veteranenziekte tot gevolg, komen de bedrijven nu met een initiatief: het Steunpakket Veilig Drinkwater. Het doel hiervan is om Nederlandse ondernemers die hard zijn geraakt door de Covid-19 crisis, tegen zo laag mogelijke kosten te ondersteunen met passende legionellabeheersoplossingen. Dit initiatief wordt ondersteund door ISSO, kennisinstituut voor bouw- en installatietechniek, …Lees meer »
 • Opleidingsbedrijf wil nieuwe leerling monteurs werven voor na coronacrisis

  Opleidingsbedrijf wil nieuwe leerling monteurs werven voor na coronacrisis

  Opleidingsbedrijf IW Nederland zet extra in op de werving van studenten voor installatietechniek en elektrotechniek. “De vraag naar leerlingen zal komende maanden mogelijk afnemen maar de vraag naar vakbekwame installatie- en elektromonteurs neemt na de crisis alleen maar toe”, stelt Ronald Olij, voorzitter van IW Nederland en directeur van IW Noord-Holland. “We zetten daarom alles op alles om veel nieuwe leerling-monteurs te werven en - bij tijdelijk afnemende vraag – kunnen er duobanen worden gecreëerd …Lees meer »
 • Coronacrisis raakt Kuijpers vooralsnog licht

  Coronacrisis raakt Kuijpers vooralsnog licht

  Technisch dienstverlener Kuijpers maakt bekend in 2019 met 8,5 miljoen een iets lagere nettowinst te hebben gerealiseerd dan in 2018. De omzet van 260 miljoen euro laat een stabiele groei van 12% ten opzichte van het voorgaande boekjaar zien. Het bedrijf investeerde onder meer in de ontwikkeling van de samenwerking tussen medewerkers, opleidingen, kennisontwikkeling van farmaceutische productieomgevingen en in een integrale propositie voor verduurzamen van de gebouwde omgeving. De coronacrisis raakt het bedrijf vooralsnog licht. …Lees meer »
 • “1,5 meter niet per se veilig in ruimte met slechte ventilatie”

  “1,5 meter niet per se veilig in ruimte met slechte ventilatie”

  Op 16 maart schreven wij al over het belang van ventilatie om eventuele transmissie van het coronavirus via de lucht tegen te gaan. Dit naar aanleiding van de guidelines die REHVA had opgesteld over dit thema. Tot dusverre heeft het RIVM nog geen officieel standpunt ingenomen hierover. En dat terwijl volgende week bijvoorbeeld al de scholen open gaan. De REHVA was er al snel bij. In een aantal interviews met Installatienet legde vice-president dr.ir. Atze …Lees meer »
 • “Vakbeurs Hardenberg wil straks toch open op basis van 1,5 meter samenleving”

  “Vakbeurs Hardenberg wil straks toch open op basis van 1,5 meter samenleving”

  Beursorganisator Easyfairs Nederland gaat zijn evenementen volgens de 1,5 meter-samenleving inrichten. Hiermee beoogt de organisator van onder andere Installatievakbeurs Hardenberg op een verantwoorde manier evenementen vanaf september weer te laten plaatsvinden. Er wordt onder meer gedacht aan zogeheten ‘time slots’ voor bezoekers en een verruiming van de gehele beursindeling. “Door het coronavirus hebben wij al meer dan 30 events noodgedwongen moeten verplaatsen of annuleren. De gevolgen zijn enorm. Niet alleen voor ons, maar ook voor …Lees meer »
 • ‘Gebrek aan ventilatie en niet airco zorgt voor verspreiding coronavirus’

  ‘Gebrek aan ventilatie en niet airco zorgt voor verspreiding coronavirus’

  Volgens Chinese onderzoekers is er een verband tussen de luchtstroom van een airconditioner en de verspreiding van het coronavirus. Ze maakten een analyse van een restaurant in hun stad waar op 24 januari negen personen door één andere persoon zijn besmet met het coronavirus. De mensen die besmet raakten, zaten aan dezelfde tafel als de besmette persoon en twee tafels verderop. De luchtstroom van een splitunit-airco aan de muur ging over en langs de drie …Lees meer »
 • Light + Building pas weer in 2022

  Light + Building pas weer in 2022

  Messe Frankfurt heeft besloten de elfde Light + Building, vakbeurs voor verlichting en gebouwentechnologie, dit jaar helemaal niet te houden. De beursorganisatie kiest ervoor om aan de normale volgorde vast te houden. De beurs zal daarom pas van 13 tot 18 maart 2022 plaatsvinden. Door de coronacrisis was Light + Building 2020, oorspronkelijk gepland voor maart, al verschoven naar 27 September tot 2 oktober a.s. Na het gezamenlijke besluit van de Duitse Bondsregering en de …Lees meer »
 • Ventilatie en filtratie in gebouwen moet beter

  Ventilatie en filtratie in gebouwen moet beter

  Het coronavirus blijft de gemoederen bezighouden. De gezondheid, zorg en economie hebben het hierdoor bijzonder zwaar. De genomen maatregelen en verlenging hiervan geven nog geen ruimte om terug te gaan naar een normale omgang tussen de mensen. Er wordt zelfs gesproken over een nieuwe 1,5 economie. Eén ding is zeker: het virus is nog niet zomaar weg, ook de komende jaren waarschijnlijk niet. Het is daarom van groot belang om de ventilatie en filtratie van …Lees meer »
 • Ventileren, ventileren en nog eens ventileren

  Ventileren, ventileren en nog eens ventileren

  Terwijl er steeds meer onderzoeks- en ervaringsgegevens verschijnen om besmetting met en overdracht van het coronavirus te voorkomen, is het goed om te kijken wat u in de praktijk kunt doen. Naast het toepassen van de bekende RIVM-regels is er een ding wat u heel gemakkelijk zelf kunt doen: ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Uit onderzoek blijkt dat, naast de bekende hoest- en niesdruppels en besmettingen via contactoppervlakken, ook airborne overdracht van het coronavirus …Lees meer »
 • ‘Scholen weer open? Let ook op ventilatie, riolering en drinkwater’

  ‘Scholen weer open? Let ook op ventilatie, riolering en drinkwater’

  Op 11 mei gaan de basisscholen, peuterspeelzalen en kinderopvang weer open. ISSO en TVVL wijzen erop dat goed ventileren, een goed functionerende riolering, veilig drinkwater en legionellapreventie in deze gebouwen net zo belangrijk is als een 1,5 meter beleid. Onderhoudsinstallateurs en gebouwbeheerders moeten scholen en kinderopvang hierover adviseren. De REHVA-richtlijn stelt dat in slecht geventileerde ruimten het besmettingsgevaar voor Covid-19 niet uit te sluiten valt. Om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan zijn de …Lees meer »
 • Installateurs werken door maar zien toekomst zorgelijk in

  Installateurs werken door maar zien toekomst zorgelijk in

  Installateurs en technisch dienstverleners merken dat het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ een positief effect heeft. Tegelijkertijd blijven de vooruitzichten voor de branche zorgelijk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van brancheorganisatie Techniek Nederland. Vergeleken met een maand geleden zijn de klanten van installateurs vaker bereid om werkzaamheden te laten uitvoeren. Toch verwacht driekwart van de respondenten dat de omzet in april en mei lager zal zijn dan een jaar geleden. Veel ondernemers in de technieksector verwachten …Lees meer »
 • Installatiebedrijven in Europa verwachten ruim een derde minder omzet dan begroot

  Installatiebedrijven in Europa verwachten ruim een derde minder omzet dan begroot

  Loodgieters- en installatiebedrijven in heel Europa maken zich zorgen over hun omzet en voorzien sombere tijden. Onderzoek van USP marketing consultancy laat zien dat ze in 2020 gemiddeld een 32% lagere omzet verwachten dan aanvankelijk is begroot. In het onderzoek, gebaseerd op het eerste kwartaal van dit jaar, werd ook al gevraagd naar de omzetverwachtingen als gevolg van COVID-19. In het vierde kwartaal van 2019 waren er altijd nog meer installatiebedrijven met een groeiende omzet …Lees meer »
 • “Gezond boerenverstand”

  “Gezond boerenverstand”

  Wie had deze situatie durven voorspellen! Zijn we naïef geweest? Hebben we gedacht: “met alle Chinezen maar niet met den dezen”? Ik denk persoonlijk van wel. Meer zelfs: Deze crisis heeft me doen inzien dat we de natuur te ver uitgedaagd hebben, teveel de limieten opgezocht hebben van ons eigen kunnen… Om de economische schade in te perken is het uiteraard van essentieel belang dat iedereen zo snel mogelijk – en op een veilige manier …Lees meer »
 • Corona Quick Scan 2 nu online

  Techniek Nederland heeft de Corona Quick Scan 2 online gezet. Een maand geleden verscheen de eerste quick scan. Met de informatie die deze scan opleverde,  kon de brancheorganisatie de stem van haar leden in Den Haag nog beter laten horen. Invullen van de lijst kan nog tot en met aanstaande zondag. Premier Rutte vertelde gisteravond dat de economie nog gedeeltelijk op slot blijft tot 20 mei. Dat heeft mogelijk ook gevolgen voor uw bedrijf. Wat …Lees meer »
 • Er is een sprankje hoop

  Er is een sprankje hoop

  Waar Nederland met een intelligente lockdown uit de coronacrisis hoopt te komen, heeft men aan de andere kant van ons koninkrijk gekozen voor een strenger pakket aan maatregelen. In Aruba geldt een ‘Shelter in Place’, lijkend op een algehele lockdown. Het gevolg was dat de bouwsector in eerste instantie compleet plat lag en de Nederlandse installateur Berry Gerrissen-López plotseling zonder werk zat. Daar is nu verandering in gekomen. Mede dankzij, naar alle waarschijnlijkheid, lobbywerk van …Lees meer »
 • Van ventilatoren naar mondkapjes

  Van ventilatoren naar mondkapjes

  Corona laat grenzen vervangen. Fabrikanten die bekend staan om hun warmtepompen, buizen, ventilatoren of cleanroom producten, schieten nu de particuliere en zorgsector te hulp. Een greep uit de voorbeelden die wij de afgelopen tijd de revue zagen passeren. Vorig jaar rond deze tijd liepen we nog rond op de ISH China in Beijing. Tijdens ons verblijf legden we ook de nodige zakelijke contacten. Onder andere met Tim Chow, van Nulite Energy. Deze Chinese fabrikant is …Lees meer »
 • Protocol ‘Samen veilig doorwerken’ aangepast voor rijden naar werk

  Protocol ‘Samen veilig doorwerken’ aangepast voor rijden naar werk

  Het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de sectoren Bouw en Techniek is op 17 april jl. aangepast. Aanleiding hiertoe is het onderdeel samen reizen waarover veel vragen werden gesteld aan de Helpdesk Corona Bouw & Techniek. Hierop hebben cao-partijen waaronder Bouwend Nederland, Techniek Nederland, FNV en CNV geanticipeerd en intensief overleg gevoerd met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Het advies is: rijd zoveel mogelijk apart, samen rijden naar een project of klant mag alleen …Lees meer »
 • Enquête Techniek Nederland laat ontluisterend beeld zien

  Enquête Techniek Nederland laat ontluisterend beeld zien

  De nieuwe conjunctuurenquête van Techniek Nederland laat een ontluisterend beeld zien. Een groot aantal bedrijven verwacht personeel te moeten ontslaan of minder vakmensen te zullen inlenen in het tweede kwartaal. Ook staat de omzet fors onder druk. Maar de echte klap van de coronacrisis moet nog komen, vreest de branchevereniging. Bijna 40% van de grote en middelgrote installatiebedrijven verwacht monteurs te moeten ontslaan. Bovendien denkt meer dan 80% van de bedrijven in het tweede kwartaal …Lees meer »
 • Ondanks toegenomen thuiswerken slechts 5% meer verwarming

  Ondanks toegenomen thuiswerken slechts 5% meer verwarming

  Nederlanders gebruikten hun verwarming vorige maand 5% meer dan in maart 2019, blijkt uit recent onderzoek onder ruim 1.500 woonhuiseigenaren. Ondanks dat de meeste mensen nu thuiswerken, is er wat betreft verwarmingsgebruik in Nederland maar een minimale stijging. In andere Europese landen is dit verschil groter. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat 39 procent van alle werkende Nederlanders in 2019 al thuis werkte [1]. Ook in Zweden steeg het verwarmingsgebruik t.o.v. 2019 maar met 5%. …Lees meer »
 • Nieuwe data Building Holland bekend

  Nieuwe data Building Holland bekend

  Building Holland zal dit jaar van 27 tot en met 29 oktober in RAI Amsterdam worden gehouden. Als gevolg van het coronavirus ging het evenement eind maart niet door. Ook in de komende jaren zal Building Holland eind oktober/begin november plaatsvinden. Per 1 april j.l. is Dirk van Gemert de nieuwe Head of Events van Building Holland. Hij heeft alle vertrouwen in een succesvolle beurs. Inmiddels heeft het beursteam alle partners gesproken. “Alleen maar positieve …Lees meer »
 • Coronacrisis in de branche: “De echte klap moet nog komen”

  Coronacrisis in de branche: “De echte klap moet nog komen”

  De installatiebranche gaat de komende tijd flink gebukt onder de coronacrisis. De werkgelegenheid komt onder zware druk te staan. Bijna 40% van de grote en middelgrote installatiebedrijven verwacht monteurs te moeten ontslaan. Bovendien denkt meer dan 80% van de bedrijven in het tweede kwartaal minder technische vakmensen in te lenen. Driekwart van de grote en middelgrote bedrijven in de sector houdt in de maanden april tot en met juni rekening met een aanzienlijke omzetdaling. Deze …Lees meer »
 • “Júist nu zijn er allerlei kansen op het gebied van online”

  “Júist nu zijn er allerlei kansen op het gebied van online”

  Vorig jaar maakten we ons nog druk over de mogelijke gevolgen van de Brexit en de stikstofcrisis. Niemand had op dat moment kunnen bedenken dat een pandemie de wereld volledig op z’n kop zou zetten. Voor installateurs hebben de lockdown maatregelen zoals het houden van 1,5 meter afstand, grote gevolgen. Veel opdrachten worden gecancelled. Toch zijn er de nodige werkzaamheden die doorgang vinden en biedt deze situatie ook kansen, aldus marketingdeskundige met ‘installatie-roots’ Kirsten Bruijel. …Lees meer »
 • MKB-metaal verwacht grootste klap na de zomer

  Het coronavirus leidt tot onzekere tijden voor veel Nederlanders. Om de politiek en andere bij het MKB-metaal betrokken partijen inzicht te geven in de economische gevolgen van het coronavirus is eind maart voor het eerst een korte vragenlijst aan Metaalunieleden voorgelegd. Inmiddels is dit voor de tweede maal gebeurd. Belangrijkste conclusie: de grootste klap komt na de zomer. Wederom geeft ongeveer 85% van de bedrijven aan direct problemen te ondervinden door de coronacrisis. De helft …Lees meer »
 • Waarom stellen we nu servicebezoeken uit?

  Waarom stellen we nu servicebezoeken uit?

  Ook ik zag op dinsdag 7 april de persconferentie van de minister-president en bedacht me, wat wordt het nieuwe normaal? Volgens Mark Rutte leven we straks in een veranderde maatschappij - de anderhalve meter maatschappij. Maar hoe ziet deze er precies uit? Er wordt aan ons allemaal gevraagd of we die maatschappij samen kunnen gaan vormgeven. Ook scholen en bedrijven moeten serieus gaan nadenken over hoe zij zich hieraan gaan aanpassen. We kunnen na onze …Lees meer »
 • “Bouw- en installatiebranche houdt Nederland draaiend”

  “Bouw- en installatiebranche houdt Nederland draaiend”

  Technische installaties spelen een essentiële rol binnen de continuïteit van maatschappelijke processen. Om te zorgen dat deze systemen goed blijven functioneren ten tijde van de coronacrisis, spannen technische bedrijven zich in om Nederland draaiende te houden. Zo werken Installatiebedrijf Verspeek en BIMpuls samen in deze bijzondere periode. Zowel offline als online gaan ze door, zoals Theo Ockhuijsen van Team BIMpuls® op deze foto laat zien. Ockhuijsen: “De hele Bouw- en installatiebranche doet zijn best om …Lees meer »
 • Nederlandse toeleveranciers hebben vooralsnog voldoende installatieproducten in huis

  Nederlandse toeleveranciers hebben vooralsnog voldoende installatieproducten in huis

  Een aantal fabrikanten zou vanwege de coronacrisis de komende tijd minder installatieproducten en -materiaal kunnen leveren. Vooral vanuit Italië zouden leveringsproblemen kunnen optreden. Gaat dat hier tot problemen leiden? Vooralsnog niet, zo blijkt uit een rondje dat wij maakten langs enkele bedrijven die in ons land aan de installatiebranche leveren, waaronder Ferroli en Caleffi die hun hoofdvestiging in Italië hebben. Het Ferroli hoofdkantoor is gesitueerd in San Bonifacio, in het zwaar getroffen gebied rond Verona. …Lees meer »
 • De coronacrisis samen overwinnen

  De coronacrisis samen overwinnen

  De coronacrisis zorgt voor een nieuwe werkelijkheid. Het treft ons allemaal. Persoonlijk maar ook in het werk. Wat kunnen we wel en wat kunnen we niet doen in de techniek? We hebben contact met klanten, we werken in teams samen, we gaan samen op weg naar een klus. Wat betekent dat voor mij als persoon? Wat kan wel en wat kan niet? Veilig werken heeft de afgelopen weken een andere invulling gekregen en staat meer …Lees meer »
 • ‘Samen veilig doorwerken’ in gratis video vervat

  ‘Samen veilig doorwerken’ in gratis video vervat

  VCA-cursus.com heeft het protocol ‘samen veilig doorwerken’ in een video gegoten. Dit onder het motto: Visueel onthoud je alles beter. In de video worden de belangrijkste maatregelen uit het protocol uitgelegd. Deze film wordt ter beschikking gesteld aan alle bedrijven en andere organisaties zodat zij op een heldere en consistente wijze kennis kunnen nemen van hoe iedereen tijdens deze coronacrisis toch samen veilig kan blijven doorwerken. Om het coronavirus in te dammen, zijn maatregelen nodig. …Lees meer »
 • Geen vakbeurzen watersector dit jaar vanwege coronacrisis

  Geen vakbeurzen watersector dit jaar vanwege coronacrisis

  Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen gaan beide niet meer door in 2020. De beurzen waren eerder al van hun oorspronkelijke data in maart verplaatst vanwege het coronavirus naar 16, 17 en 18 juni. Door het verbod op bijeenkomsten tot 1 juni, de huidige ontwikkelingen en onzekerheid over de maatregelen na 1 juni, zal medio juni geen betrouwbaar moment zijn voor een vakbeurs. Verplaatsing naar het najaar 2020 bleek geen optie vanwege de verzadigde (beurs)agenda. De …Lees meer »
 • Update Corona, ventilatie en virustransmissie via de lucht

  Update Corona, ventilatie en virustransmissie via de lucht

  REHVA heeft een nieuwe versie van het COVID-19 installatie-advies document gepubliceerd. Bepaalden zaken zijn uitgebreid toegelicht (bijvoorbeeld daar waar het over het bevochtigingsadvies gaat), soms zijn de instructies iets aangepast (geldt onder andere voor het gebruik van warmtewielen). Ook is uitgebreider uitgelegd hoe REHVA de laatste onderzoeken in relatie met virusoverdracht via de lucht interpreteert. Toen de coronacrisis enkele weken geleden in alle hevigheid uitbrak, kwam al snel de vraag naar boven hoe we als …Lees meer »
 • “Anderhalve meter economie werkt voor veel installateurs”

  “Anderhalve meter economie werkt voor veel installateurs”

  De anderhalve-metereconomie blijkt inmiddels te werken voor veel installateurs en technisch dienstverleners. Techniek Nederland sprak met Betty Bitterling, directeur van Elektrob Installaties in Woerden, over de manier waarop zij en haar bedrijf erin slagen om door te werken. Hoe gaat een installatiebedrijf om met de huidige beperkingen? Voorzitter Doekle Terpstra kan zich wel vinden in de ‘slimme lockdown’: ‘Zo houden we de economie overeind.’ Hier de link naar het YouTube-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qjSkSe0FYXQ Ook Martin Hoekstra van …Lees meer »
 • “Juist nu loden waterleidingen vervangen”

  “Juist nu loden waterleidingen vervangen”

  In Nederland hebben tussen de 100.000 en 200.000 woningen nog loden waterleidingen. Daar bovenop komt een fors aantal publieke gebouwen, zoals scholen en peuterspeelzalen. Deze gebouwen zijn nu grotendeels gesloten vanwege de coronacrisis. Een ideaal moment dus om de loden waterleidingen te vervangen, aldus Eric van der Blom, expert Sanitaire Technieken van Techniek Nederland. In november 2019 drong de Gezondheidsraad nog aan bij de overheid om tempo te zetten achter de sanering van loden waterleidingen. …Lees meer »
 • Kennisorganisaties openen helpdesk voor corona gerelateerde technische vragen

  Kennisorganisaties openen helpdesk voor corona gerelateerde technische vragen

  Vanwege de coronacrisis staan veel gebouwen (deels) leeg. Andere gebouwen draaien juist op volle bezetting, bijvoorbeeld sommige kantoren, meldkamers en winkels. Dat roept vragen op over hoe om te gaan met de installaties in zowel bezette als de niet-bezette gebouwen. Rekening houdend met de veiligheid van zowel gebouwgebruikers als installateurs en andere technici. Kennisorganisaties ISSO, OTIB|Wij Techniek, Techniek Nederland en TVVL hebben daarom één vraagbaak geopend voor technische vragen over corona-gerelateerde maatregelen voor installaties in …Lees meer »
 • Corona zet riool op zijn kop

  Corona zet riool op zijn kop

  Hij is al 10 jaar werkzaam bij Te Kloeze Riooltechniek, maar zoiets had hij nog nooit meegemaakt. Nico Lensink, sinds 5 jaar directeur moest even achter zijn oren krabben toen hij het verhaal hoorde. Ogenschijnlijk ging het om een gewone verstopping, toen ze een melding kregen van een zorghuis. Maar zijn medewerkers troffen complete anti-corona uitrustingen aan: van vochtige doekjes, tot mondkapjes en handschoenen. Het was allemaal blijven hangen achter het rooster. “De coronacrisis zet …Lees meer »
 • Europese oproep om HVAC-R markt als cruciaal te beschouwen

  Europese oproep om HVAC-R markt als cruciaal te beschouwen

  Verschillende Europese organisatie die de verwarmings- en koelindustrie vertegenwoordigen – waaronder ADC3R, Asercom, EHI, EHPA en EPEE – roepen de regeringen van de EU-lidstaten op om deze industrie te beschouwen als essentieel om de gezondheid, veiligheid, productiviteit en het comfort van de burgers te kunnen waarborgen nu er maatregelen gelden om de verspreiding van het COVID-19-virus in te dammen. De organisaties laten weten de maatregelen te ondersteunen die overheden nemen om de veiligheid en het …Lees meer »
 • Van de ene op de andere dag zonder werk

  Van de ene op de andere dag zonder werk

  Waar Nederland nog denkt met een intelligente lockdown uit de coronacrisis te komen, heeft men aan de andere kant van ons koninkrijk al gekozen voor strenger pakket aan maatregelen. In Aruba geldt een ‘Shelter in Place’, lijkend op een algehele lockdown. Het gevolg is dat de bouwsector compleet platligt en de Nederlandse installateur Berry Gerrissen-Lopez van de ene op de andere dag plotseling geen werk meer heeft. Toch zou hij voor geen goudgeld terug willen …Lees meer »
 • “Nieuwe regeling werktijdverkorting kan leiden tot onnodige ontslagen”

  “Nieuwe regeling werktijdverkorting kan leiden tot onnodige ontslagen”

  Volgens Techniek Nederland dreigt de nieuwe regeling voor werktijdverkorting in een aantal gevallen zijn doel voorbij te schieten. De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) kan zelfs leiden tot onnodige ontslagen. Voorzitter Doekle Terpstra vindt dat de regeling ook zou moeten gelden voor afzonderlijke bedrijfsonderdelen. Hij zal daarop aandringen bij minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doekle Terpstra: “Ook afzonderlijke bedrijfsonderdelen kunnen te kampen hebben met zware omzetverliezen. Zij moeten dan als …Lees meer »
 • Warmtewiel wel of niet stilzetten vanwege coronavirus?

  Warmtewiel wel of niet stilzetten vanwege coronavirus?

  Naar aanleiding van de huidige coronavirus pandemie kwam REHVA, de Europese overkoepelende vereniging voor klimaatinstallaties, medio maart met aanbevelingen voor het beheer van luchtbehandelingsinstallaties. Verschillende brancheorganisaties, zoals de TVVL, ISSO en Eurovent namen hun aanbevelingen bijna klakkeloos over en ook de nodige vakmediab besteden de nodige aandacht aan het verspreiden van het coronavirus via ventilatiesystemen. Als snel kwam er een tegenreactie uit de branche; ‘Moet het warmtewiel nu wel of niet stilgezet worden?’ Eén van de …Lees meer »
 • Sector roept gemeenten op werkzaamheden zoveel mogelijk te laten doorgaan

  Sector roept gemeenten op werkzaamheden zoveel mogelijk te laten doorgaan

  Onder meer Techniek Nederland, MKB Infra, Bouwend Nederland en de Vereniging van Waterbouwers roepen de gemeentelijke inkoopkantoren en ingenieursbureaus in een gezamenlijke brief op om werkzaamheden zoveel mogelijk te laten doorgaan. Ook bieden ze inhoudelijke ondersteuning aan. ‘Het teruglopen of stoppen van de activiteiten in de sector is funest voor de grootste nationale bevoorradingsketen, de werkgelegenheid en daarmee voor de economie als geheel.’Leden van de organisaties die de oproep doen behalen het grootste deel van …Lees meer »
 • Amerikaanse HVAC bedrijven krijgen status ‘essentieel’ tijdens coronacrisis

  Amerikaanse HVAC bedrijven krijgen status ‘essentieel’ tijdens coronacrisis

  In 23 Amerikaanse staten en het District of Columbia is aan klimaattechnische bedrijven, waaronder installateurs en loodgieters, de status ‘essentieel’ toegekend. Diverse brancheorganisaties hadden hierom gevraagd, omdat deze bedrijven worstelen met reis- en persoonlijke interactiebeperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met de status ‘essentieel’ kunnen de bedrijven zich deels onttrekken aan opgelegde reisbeperkingen. “De gouverneurs van de betreffende staten verdienen de dank van de fabrikanten, distributeurs, aannemers, ingenieurs en technici die …Lees meer »
 • Druk neemt al toe onder bedrijven MKB-metaal vanwege coronacrisis

  Druk neemt al toe onder bedrijven MKB-metaal vanwege coronacrisis

  86% van de mkb-metaalbedrijven verwacht nu of op korte termijn door de gevolgen van het coronavirus problemen in de bedrijfsvoering. Een teruglopende orderpositie en een toenemend liquiditeitstekort zijn daarvan de grootste oorzaken. Dit blijkt uit een enquête van Koninklijke Metaalunie onder haar leden, het MKB-metaal. Ondanks de veelal aanwezige orderpositie ziet nu al 37% van de leden in de afgelopen twee weken de omzet met gemiddeld één derde teruglopen. Daarnaast zien zes op de tien …Lees meer »
 • “Laten we de schouders eronder zetten”

  “Laten we de schouders eronder zetten”

  Jan Peter Henstra van Henstra Installatie en Freerk van der Veen van Technisch Bedrijf Van der Veen laten de moed niet in de schoenen zakken. Zo veel het kan, veilig en verstandig natuurlijk – maar bovenal enthousiast, gaan ze door met hun werk. “We zitten midden in een uitdagende tijd, maar laten we de schouders eronder zetten en doorgaan als branche.” Met deze foto willen ze hun branchegenoten een hart onder de riem steken. Doe …Lees meer »
 • Te veel vakbeurzen in najaar door coronacrisis?

  Te veel vakbeurzen in najaar door coronacrisis?

  De ene na de andere installatie gerelateerde vakbeurs werd afgelopen week afgelast vanwege de coronacrisis. Logisch natuurlijk, vindt iedereen. Maar ze schuiven nu allemaal door naar het najaar. Hopelijk ligt de crisis dan weer achter ons en kan het vakgebied verder in de ‘flow’ waarin het zat. Extra drukke tijden breken dan aan. Gaan de uitgestelde beurzen in dat perspectief bekeken nog wel voldoende bezoekers trekken? We maakten een kort rondje langs de installatievelden, zowel …Lees meer »