Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 63 seconden

De Consumentenbond laat tien hybride warmtepompen testen. Dat gebeurt op energiegebruik, prestatie (een goede, snelle en stabiele temperatuurregeling) en geluidsproductie. De Hanzehogeschool Groningen en TNO voeren het onderzoek uit in een speciale ‘testwoning’. De resultaten worden in het najaar van 2018 gepubliceerd in de Consumentengids.

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 10.000 consumenten blijkt dat een derde van de respondenten overweegt een hybride warmtepomp aan te schaffen. Verrassend veel, aangezien het om een relatief onbekende en dure investering gaat. De hoge prijs is voor 36% van de ondervraagden ook de reden om juist niet over te willen stappen op een warmtepompsysteem.

Een hybride verwarmingssysteem kost, zo meldt de Consumentbond op haar site, tussen de €4000 en €7000, inclusief installatiekosten en subsidie. ‘Consumenten kunnen vervolgens tot 75% besparen op hun gasverbruik. Daar staat wel een toename van het stroomverbruik tegenover. De test moet uitwijzen hoeveel een consument per saldo bespaart.’

De hybride warmtepomp is een combinatie van een hr-ketel en een elektrische warmtepomp. Alleen voor warm water uit de kraan en als het heel koud is (bijvoorbeeld als het vriest), springt de cv-ketel bij. Een hybride opstelling wordt gezien als één van de opvolgers van de gasgestookte, hr-ketel.

De initiatiefnemers van het praktijkonderzoek zijn naast de Consumentenbond, Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie, N-tra en Vereniging Eigen Huis.