Uit Amerikaans onderzoek komt naar voren dat consumenten in 2030 in een volledig duurzaam en slim willen wonen. 73 procent verwacht gebruik te maken van apparaten die ze met de stem kunnen activeren en op afstand kunnen monitoren. 49 procent verwacht in 2030 thuis de beschikking te hebben over een virtuele, gepersonaliseerde assistent of thuisrobot. 70 procent houdt rekening met volledig verbonden smarthomesystemen. Onder jongere en rijkere respondenten liggen de percentages nog hoger.

Dit blijkt uit het onderzoek 'City of 2030'. CITE Research voerde dit onderzoek in opdracht van Dassault Systèmes uit onder 1.000 Amerikaanse volwassenen.

Energie-efficiënter en veiliger
De respondenten zijn eensgezind over wat in 2030 de voordelen zijn van slimme woningen. Ongeveer twee derde denkt dat slimme apparaten en systemen huizen energie-efficiënter en veiliger maken. Meer dan de helft noemt toegang op afstand als een belangrijk voordeel. Onder de jongere deelnemers aan het onderzoek scoort 'personalisatie' van de woning opvallend hoog.
"Dat met name respondenten onder de 35 jaar personalisatie noemen als een belangrijk voordeel van smart homes, is iets waar de leveranciers van slimme systemen rekening mee moeten houden", zegt Tim Illingworth, Vice President Northern Europe van Dassault Systèmes. "Jongeren verwachten dat de beleving binnenshuis persoonlijker wordt. Het bevestigt dat gepersonaliseerde ervaringen een cruciaal uitgangspunt zijn voor innovatie."

Groeiende uitdagingen
De uitslag van het onderzoek vergroot de uitdagingen voor Nederlandse projectontwikkelaars en architecten. Door de stijgende vraag moeten zij in steeds hoger tempo nieuwe woningen opleveren, op een beperkt bouwoppervlak. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren stelde vorig jaar dat in elf jaar tijd een miljoen nieuwe woningen nodig zijn. Tegelijkertijd legt het onderzoek de toenemende vraag naar duurzaamheid, uniciteit en kwaliteit bloot.