Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 101 seconden

Het nieuwe schoolgebouw voor de basisschool St. Michaëlschool in Hillegersberg is fraai ontworpen, comfortabel en duurzaam gebouwd. Het heeft een frisse scholen-classificatie B en GPR gebouw-score van 8,4. Hiermee is een einde gekomen aan klachten over tocht, kou en ventilatie, die in de oude, naoorlogse gebouwen aan de orde van de dag waren. Opdrachtgever van de nieuwbouw was de RVKO. Zij werden ondersteund door gebouwverduurzamer Innax en architectenbureau De Zwarte Hond.

St Michaelschool - John Lewis Marshall“Het oude gebouw van de St. Michaelschool was economisch niet meer rendabel en het binnenklimaat was onaangenaam”, vertelt Geert Brugman, Beleidsadviseur facilitaire zaken van RVKO. “Omdat het realiseren van een comfortabel gebouw voor ons erg belangrijk was, hebben we ons tijdens het ontwerpproces gefocust op de installaties.” Deze extra investering in de duurzame opwekking resulteert niet alleen in een beter binnenklimaat en comfort, maar ook in lagere energiekosten (63% voor verwarmen) en 55% CO2 reductie.

“Met de nieuwe school hebben we een stimulerende leeromgeving gecreëerd voor onze 560 leerlingen”, vertelt Peter Zuijdam, Directeur van St. Michaëlschool. “Het gebouw is groot maar voelt toch huiselijk aan door de leerplekken op de gang, de ruime klaslokalen, de indeling van het gebouw en de toepassing van Amerikaans eikenhout in de afwerking.”

De nieuwe school, met een omvang van 3.000 m2, heeft 24 lokalen en een speellokaal. Een warmte- en koude opslagsysteem met een gesloten bodemwisselaar (WKO), warmtepompen en PV-panelen zorgen voor de duurzame energieopwekking. Voor een optimaal binnenklimaat heeft het gebouw een hoge luchtdichtheid, waardoor er geen sprake meer is van tocht. De lokalen zijn voorzien van decentrale units voor ventilatie op basis een CO2-en temperatuurregeling voor verwarming en koeling. De vloerslangen zorgen voor de basistemperatuur in de diverse ruimten. Voor een optimaal binnenklimaat fungeert deze in de warme periodes ook als koeling. Aanwezigheidsdetectie en LED-verlichting zorgen voor de besparing op verlichting. Daarnaast zijn er in het dak lichtkoepels aangebracht om daglicht door te laten.

De school, ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond, heeft de Rotterdam Architectuurprijs gewonnen, met als thema utiliteitsbouw Onderwijs. De St. Michaëlschool kreeg de publieksprijs.