Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 77 seconden

De 100% CO2 gekoelde CDU koelaggregaten van Sanden nu ook verkrijgbaar in Nederland. Deze luchtgekoelde koelaggregaten zijn geschikt voor retailers en andere kleine koeltoepassingen. De aggregaten zijn verkrijgbaar bij Centercon.

Klimaatneutraal
Sanden is gespecialiseerd in de toepassing van CO2-technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van het natuurlijke, niet giftige en klimaatneutrale CO2 koudemiddel (R744). CO2 heeft geen negatieve impact op het milieu (GWP=1). Ook is het een veilig koelmiddel: bij een lekkage is er geen gevaar voor de eindgebruiker of technicus. Wel dient laatstgenoemde een vakbekwaamheidscertificaat te bezitten.

Energiezuinig
De aggregaten zijn energie-efficiënt dankzij de toegepaste frequentiegeregelde DC scrollcompressor. Gemiddeld is een kostenbesparing van 25% te realiseren vergeleken met een R410a gekoelde koelunit, aldus de fabrikant. Het gewicht is beperkt dankzij de aluminium HX-microchannel gaskoeler. De CDU is compact, geluidsarm (<30 dB op 10 meter afstand) en eenvoudig te installeren.

Drie uitvoeringen
CDU is beschikbaar is drie uitvoeringen: S, M en L. De kleinste unit heeft een koelvermogen van 2,8-4,1 kW met een verdampingstemperatuur van -10 tot +5 graden Celsius (alleen koelen). Voor de CDU-M geldt een koelvermogen van 2-5,4 kW en een verdampingstemperatuur van -35 tot 0 graden Celsius (koelen of vriezen). CDU-L is met een vermogen van 3,6-9,7 kW en een verdampingstemperatuur van -35 tot -5 graden geschikt voor koel- en/of vriestoepassingen.

Lucht-water CO2 warmtepomp
Naast koelaggregaten heeft Sanden ook een CO2 lucht-water warmtepomp ontwikkeld. Deze wordt gebruikt in residentiële toepassingen. De unit levert 4,5 kW met een watertemperatuur van 65 graden. Hiermee wordt op een energiezuinige manier warm tapwater gemaakt zonder gebruik van een elektrische naverwarmer.