De Aziatische HVAC-sector groeit de laatste jaren in een rap tempo. De afzet neemt niet alleen in de regio zelf toe, maar ook daarbuiten. Met name Chinese fabrikanten weten steeds beter hun weg te vinden naar Europa. Tijdens de ISH China begin deze maand werd dat nog maar eens bevestigd. Waar ooit Europa en de VS de Aziatische markt bestormden, hebben nu hun Chinese concullega’s het stokje overgenomen. Maar weten ze ook de Nederlandse installateur te vinden?

“Alleen door continu te innoveren kunnen we onze voorsprong behouden”,  vertelde de Franse fabrikant Sermeta tijdens een persconferentie op de ISH China. De tijden dat Europeanen en Amerikanen automatisch een voorsprong hadden op hun Chinese concullega’s is voorbij. “Eigenlijk concurreren we nu vooral op service”, vertelden verschillende andere Europese fabrikanten tijdens dezelfde persconferentie. In feite dus een zwaktebod; als service jouw Unique Selling Point is, betekent het dat jouw product niet meer onderscheidend genoeg is.

Het tij is gekeerd
“Zo’n 10 jaar geleden waren de exposantenhallen van de ISH China voor zo’n 90% gevuld met Westerse fabrikanten, dat is nu nog maar 10%, schat ik”, vertelde Dirk Rosenberg, Managing Director van Aquatherm. “De rest zijn vooral Chinezen.” Het tij is gekeerd, Chinese fabrikanten verstevigen hun positie in de binnenlandse markt en slaan ook in toenemende mate hun vleugels uit naar andere continenten. Grote partijen als Midea, Haier en GREE zijn al actief in Nederland, hun warmtepompen staan bijvoorbeeld ook al op de subsidielijsten. Maar vooralsnog worden ze overvleugeld door de Daikins, Mitsubishi Electrics en Nefit/Bosch’s van deze wereld. Westerse en Japanse bedrijven die al decennialang een stevige voet aan de grond hebben in ons land.

Grootste W-installatievakbeurs is van Azië
Toch is het slechts een kwestie van tijd, bleek wel tijdens gesprekken op de ISH China, voordat ook Chinese fabrikanten een groter marktaandeel gaan pakken in Nederland. Tijdens de beurs lieten ze zien in allerlei disciplines thuis te zijn. Er stonden zo’n 1300 exposanten, die een rijke verscheidenheid aan producten toonden zien. Van IoT-systemen, tot warmtepompen, sanitaire oplossingen en zonnepanelen. Ruim 72.500 bezoekers lieten zich op de stands zien. Daarmee realiseerde de beurs een groei van 3,4% ten opzichte van 2018 en werd nog maar eens bevestigd dat de ISH China de grootste W-installatievakbeurs is van Azië.

Belemmeringen
Verscheidene partijen gaven aan al in Europa producten af te zetten. Fabrikanten als Outes en Poer Smart Controls bijvoorbeeld en Rinnai en Guangdong New Energy. Vooralsnog vormen taal en het gemis aan robuuste afzetkanalen een belemmering om in Nederland actief te worden, maar daar kan uiteraard verandering in komen. Kijk alleen naar de prijs van een gemiddelde Chinese warmtepomp (600 – 800 euro) en je weet waarom. In de volgende editie van IZ leest u er meer over. Daarin ook tips hoe u zelf contacten kunt leggen met fabrikanten om bijvoorbeeld via websites producten te bestellen.

Foto’s: Copyright Messe Frankfurt (Shanghai) Co Ltd.