Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 73 seconden

In een artikel in Cobouw, het dagblad voor de bouwwereld, zegt Frank van de Ven dat de installatiemarkt lichtelijk overspannen is. Volgens de topman van bouwbedrijf Van de Ven zijn er heel vaak installaties in het spel als er problemen zijn bij bouwprojecten. De bouwkundig aannemer is een grote speler op vaderlandse bodem en behaalde vorig jaar een omzet van 200 miljoen euro. Van de Ven geeft in het artikel aan niet te weten waar de oorzaken liggen. “Mogelijk hebben installatiebedrijven problemen met het vinden van goede mensen, nu de markt aantrekt”.

Dick Reijman, woordvoerder van branchevereniging Uneto-VNI erkent dat de installatiemarkt “razendsnel groeit. De installatiequote (het aandeel installatietechniek in de totale bouwsom) is de afgelopen jaren gestegen tot 35 à 40% en blíjft toenemen. De komende jaren zal de sector bovendien de absolute koploper zijn van de groene economie.”

Hij plaatst wel zijn vraagtekens bij de opmerking van Van de Ven dat er bij problemen met bouwprojecten ‘heel vaak installaties in het spel zijn’. Reijman: “Wij kennen geen cijfers die dat bevestigen, maar ongetwijfeld zal er -net als in iedere branche- van tijd tot tijd iets misgaan.”

Reijman vervolgt: “Uneto-VNI zet zich in om te voorkomen dat er structurele problemen ontstaan door een gebrek aan vakmensen. Als branchevereniging bevorderen we de instroom van jonge technici en werken we aan kwalitatief goed onderwijs, voldoende techniekopleidingen met up-to-date praktijklokalen en voldoende techniekdocenten. Meer jongeren enthousiast maken voor een loopbaan in de techniek is onze absolute topprioriteit.”