Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 110 seconden

Karel is zich steeds vaker bewust van het feit dat hij toch echt mee zal moeten met zijn tijd. Duurzame installatietechniek speelt inmiddels een steeds grotere rol in zijn werkzaamheden. Hij draaide natuurlijk zijn hand al niet om voor een zonnepaneeltje, LTV-radiator of warmtepomp. En ook de klus van deze week was voor hem een appeltje-eitje.

Het aansluiten van een warmtepomp met boilervat is ook een fluitje van een cent. ‘Iedereen kan toch zo’n ding aansluiten!’, vindt Karel. Dat ‘gelul’ over een wettelijk verplicht erkenning is aan hem niet besteed.  

Met warmtepomp en boilervat in de doos toog onze vakman naar de ruimte waar een en ander geplaatst diende te worden. Stap 1 van het installeren was de doos openen en alle spullen eruit halen. De fabrikant had echter niet op het verpakkingsmateriaal bezuinigd en het ene na het andere stuk piepschuim kwam tevoorschijn, voordat hij uiteindelijk bij de warmtepomp en boiler was. Daarbij zaten alle, maar dan ook alle stekkertjes, kabeltjes e.d. met tie-wraps vastgemaakt. Kortom, Karel had me toch een lading verpakkings- en vastzetmateriaal naast zich liggen voordat hij überhaupt aan de installatie kon beginnen. De al krappe ruimte werd nu wel erg krap. Maar om weer een heel eind naar buiten te lopen om het afval daar te deponeren, was hem wat teveel gevraagd.

Hoe zou het eigenlijk met de isolatie gesteld zijn van dat vat, vroeg hij zich af, terwijl hij ergerlijk om zich heen keek waar hij alle troep zou kunnen laten. Het zou toch zonde zijn als alle opgewekte warmte zo weer zou afkoelen. Met een beetje piepschuim is zo’n boiler natuurlijk prima te isoleren. Was hij in één al die zooi kwijt en zijn klant een extra duurzaam werkende warmtepomp rijker. Die tie-warps zijn bovendien ideaal om intern eventueel wat piepschuim bij elkaar houden. Voordeel op voordeel dus!

Helaas werkte de duurzame oplossing toch wat minder goed dan Karel had gedacht. Rody Hitzerd, servicemonteur van duurzame energiesystemen, stuurde ons onderstaand filmpje. Het laat zien wat hij aantrof nadat een klant hem had gebeld, omdat zijn warmtepomp het zo slecht deed.

[related_post themes=”text”]