Binnen week protocol veilig doorwerken voor Bouw en Installatietechniek

Gepubliceerd op

Techniek Nederland en Bouwend Nederland hebben een voorstel voor het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ ingediend bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit protocol wordt de komende dagen getoetst op inhoud en werkbaarheid door onder andere het RIVM en de Inspectie SZW. Een definitief protocol, dat antwoord geeft op de vraag hoe veilig kan worden doorgewerkt in de bouw- en technieksector, wordt binnen een week gepresenteerd. Tot die tijd gelden de richtlijnen van het RIVM, die Techniek Nederland en Bouwend Nederland al hebben toegespitst op hun sectoren.

Techniek Nederland, Bouwend Nederland en de Rijksoverheid hebben input voor het protocol geleverd. Zodra het protocol definitief is, komen er onder meer posters en flyers om werknemers en opdrachtgevers duidelijkheid te geven over de gewenste richtlijnen. Het protocol komt overeen met richtlijnen die nu al te vinden zijn op de websites van Techniek Nederland en Bouwend Nederland.

Toetsing door RIVM en Inspectie SZW
Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland: “De kracht van dit protocol is dat het een gezamenlijk product is van werkgeversorganisaties en de rijksoverheid. Dit vraagt, ondanks dat de urgentie groot is, om afstemming. De toetsing door onder andere RIVM en de Inspectie SZW is van essentieel belang. Het goede nieuws is dat installateurs en bouwers in de tussentijd gebruik kunnen maken van de duidelijke richtlijnen die nu al op onze websites staan.”

Zorgvuldigheid van belang
Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland: “We zijn ons bewust van de noodzaak om zo snel mogelijk met een duidelijk protocol te komen over werken in de bouw- en technieksector, maar behalve snelheid is ook zorgvuldigheid hier van belang. Het protocol zou geen ruimte moeten bieden voor interpretatie en heldere richtlijnen moeten geven voor werkgevers, werknemers, opdrachtgevers en particulieren.”

Overleg met ministers
Het protocol is een van de resultaten van het overleg tussen minister Knops van BZK en minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen met voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en voorzitter Maxime Verhagen (Bouwend Nederland). Doel van dit overleg is om duidelijke afspraken te maken waardoor de sector, zoveel mogelijk, veilig kan blijven doorwerken. De bouw- en technieksector is immers een essentiële motor voor de Nederlandse economie.

Veilig werken bij mensen thuis
Het protocol biedt duidelijkheid aan bedrijven, opdrachtgevers, klanten en werknemers over de mogelijkheden om veilig door te werken in deze lastige tijd. Ook de manier waarop werkzaamheden bij mensen thuis veilig door kunnen komen aan bod. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM.

1,5 meter afstand
Totdat het protocol van kracht is, blijven de huidige richtlijnen gelden. Ook op de werkvloer moet zoveel mogelijk de RIVM-richtlijn van 1,5 meter afstand tot elkaar nageleefd worden, zowel bij het vervoer naar en van de bouwplaats als op de bouwplaats zelf.

Op onze nieuwsbrief abonneren

%d bloggers liken dit: