Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 103 seconden

Kubus heeft een update uitgebracht van de Solibri KeyMember Editie. De belangrijkste nieuwe features zijn de mogelijkheden om een model te checken aan de RVB BIM Norm (Nederlands Rijksvastgoedbedrijf BIM Norm) en hoeveelhedenstaten uit te trekken op basis van de veel in België gebruikte BB/SfB. De RVB BIM Norm is opgesteld door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met diverse BIM adviseurs. Het beschrijft de specificaties van BIM-extracten en de bestanden die hierbij aangeleverd dienen te worden. De RVB BIM Norm is onder andere bedoeld als prikkel voor partijen in het bouw- en beheerproces om met BIM te gaan werken en daardoor de faalkosten terug te dringen. De eisen waaraan een model moet voldoen volgens deze norm zijn nu te toetsen met een voorgedefinieerde regelset.

Ronald de Graan, directeur productmanagement KUBUS: “Met de toevoeging van de RVB BIM Norm-regelset spelen we in op een groeiende vraag vanuit de Nederlandse markt om BIM modellen eenvoudiger te kunnen toetsen aan deze norm. Daarnaast biedt de implementatie van de BB/SfB in de regelsets, classificatie en ITO’s noodzakelijke ondersteuning voor de sterk groeiende groep Vlaamse gebruikers.”

De classificatiemethode BB/SfB wordt in een BIM model onder andere gebruikt om objecten en lagen te ordenen, zodat informatie van leveranciers van bouwproducten inzichtelijk wordt en om kostengegevens op een overzichtelijke wijze te kunnen groeperen. De nieuwe Solibri KeyMember Editie is uitgebreid met Classificaties volgens BB/SfB en een Classificatie Ruimtegebruik BE. Daarnaast zijn alle relevante Regels en ITO’s hierop aangepast en geschikt voor de Belgische markt.

Aangezien de standaard regelsets en rapportages van Solibri Model Checker slechts een grove basis bevatten, ontwikkelt Kubus met de KeyMember Editie een aanvulling van regelsets, classificaties, Information TakeOffs (ITO’s) en gebruikersrollen die goed aansluiten op de Nederlandse en Belgische markt. Met de extra voorbeeldmodellen wordt de werking toegelicht en getoond hoe u de kwaliteit van het BIM-proces kunt verbeteren. De KeyMember Editie kan direct ingezet worden, of als basis gebruikt worden om Solibri verder in te richten en aan te passen aan alle gangbare BIM protocollen.

[related_post themes=”text”]