Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 107 seconden

De Wij Utrecht RavellaanTBI-onderneming J.P. van Eesteren bouwt in de wijk Welgelegen in Utrecht een gevarieerd aanbod aan woningen genaamd De Wij. BIM is bij dit project leidend. Bij de werkvoorbereiding wordt het model gebruikt voor controle en ter ondersteuning om de werkzaamheden aan de werknemers toe te lichten. Doordat ook de toeleveranciers en onderaannemers in BIM werken, ontstaat er een overkoepelend 3D-model waarin alle acties al op voorhand afgestemd worden. In eigen ontwikkeling realiseert de bouwer circa 100 woningen die in 2018 worden opgeleverd. Bijzonder is dat de kopers van de woningen toegang krijgen tot een online omgeving, waarmee ze onder andere bouwtekeningen, offertes en foto’s kunnen bekijken. Ook hebben ze de mogelijkheid om via de online omgeving een BIM-viewer te downloaden waarmee bewoners virtueel en in 3D door hun toekomstige huis kunnen lopen.

Elke koper ontvangt van J.P. van Eesteren een e-mailadres, waarmee ze inloggen op de online omgeving. Van alle 30 nieuwe eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen is een uniek 3D-model ontwikkeld, waarin kopers met een app rond kunnen lopen. In een vernieuwde versie van de online omgeving, die binnenkort uitgebracht wordt, zijn ook de persoonlijke aanpassingen en voorkeuren van de kopers (de koperkeuze-opties) doorgevoerd. Zo zien kopers precies hoe hun huis eruit komt te zien. Met het kopersportal worden ze deel van een online community waarmee ze direct alle relevante informatie tot hun beschikking hebben en bijvoorbeeld chats met medebewoners kunnen starten. Daarnaast wordt alle bouwinformatie gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt voor de betrokkenen. De focus ligt daarmee echt op de communicatie naar de toekomstige bewoner.

Pelle van Oost, werkvoorbereider bij J.P. van Eesteren: “Als utiliteitsbouwer hebben we ruime ervaring op technisch hoogstaande projecten. De expertise die we daaruit opdoen, kunnen we bijvoorbeeld inzetten in de woningbouw. Daardoor kunnen we ook in deze tak van sport net zo flexibel en dynamisch werken en zorgen we voor meer openheid en transparantie richting kopers, bijvoorbeeld met dit online kopersportal.”

bij de eerste twee-onder-een-kapwoningen de eerste verdiepingsvloeren geplaatst. Bij de herenhuizen wordt de begane grondvloer nog gelegd. In de komende weken wordt de ruwbouw verder omhoog getrokken. In week 17 volgen de kozijnen en vanaf week 24 worden de eerste dakkappen aangeleverd.