Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 126 seconden

blueprintIn Amsterdam leveren de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros een groot deel van het nieuwbouw- en renovatieproject Antoni van Leeuwenhoek op. In het nieuwe bouwdeel C is onder andere de afdeling Pathologie gevestigd. Al bij de tenderfase van het project stond BIM centraal. Maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van het 3D-model in de ruwbouwfase van het project, voor de wanden, vloeren en in de staalconstructie. Ook wordt gebruik gemaakt van BIM voor een deel van de installatietechniek. Jef Hassefras, projectvoorbereider bij J.P. van Eesteren: “BIM zorgt ervoor dat we een virtueel totaaloverzicht van het project voor handen hebben. Het biedt inzicht in hoe de bouwplaats er op bepaalde momenten uitziet en wat de gevolgen zijn van elke aanpassing die we maken. Uiteindelijk is gebleken dat alle geprefabriceerde onderdelen die we aanleverden naadloos pasten. Dat is precies wat we wilden bereiken.”
Tot de renovatiewerkzaamheden in het bestaande ziekenhuis zijn afgerond, wordt een deel van de medewerkers in deze nieuwbouw gehuisvest. Daarna keren ze ook terug naar de gerenoveerde ruimtes. Door het bouwproces te sturen met een strakke planning blijft het ziekenhuis tijdens de gehele verbouwing onafgebroken in bedrijf. De drie TBI-ondernemingen begonnen in mei 2015 aan de verbouwing en uitbreiding van het complex. Het gehele project wordt in september 2016 opgeleverd. Het ontwerp voor de renovatie en nieuwbouw komt van dJGA Architecten.
Om te kunnen voldoen aan de toenemende patiëntenstroom worden verschillende afdelingen van het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek, waaronder DNA Diagnostiek en Nucleaire Geneeskunde, vergroot in capaciteit. De afdeling Klinische Pathologie, speerpunt binnen het ziekenhuis, wordt uitgebreid met veertig procent meer labruimte en werkplekken voor een toenemend aantal pathologen, moleculaire genetici en analisten. In totaal verbouwen de TBI-ondernemingen op het project 5.750 m2 vloeroppervlak. Voor de nieuwbouw en renovatie is er circa 1.650 m3 beton gestort en 65.000 kilogram staal verwerkt. Met behulp van in totaal 173 DPa-boorpalen zijn de twee nieuwe vleugels volledig draagkrachtig gefundeerd.
De drie TBI-ondernemingen breiden de centrale hal aan de achterzijde van het ziekenhuis uit. Aan weerszijden van de hal realiseert de bouwcombinatie een tweetal gebouwen (zowel nieuwbouw als renovatie). In de gebouwen grenzend aan de hal worden de afdelingen Nucleaire Geneeskunde, Klinische Pathologie en DNA Diagnostiek uitgebreid en worden bijbehorende techniekruimtes, kantoren en werkplekken gerealiseerd. Daarnaast wordt een vleugel gebouwd voor preventie, revalidatie en nazorg van kankerpatiënten, zoals een oefen- en revalidatiezaal, cardiofitness en ruimtes voor psychosociale begeleiding. Op de nieuw te bouwen delen komen techniekruimten voor de installaties voor elektra, ventilatie, verwarming en koeling en separate afzuiging.