Maar liefst 48 procent van de Nederlandse stellen heeft weleens onenigheid over de verwarming. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.068 Nederlanders. Van alle ondervraagden met een relatie maakt zelfs veertig procent afspraken over de temperatuur in huis.

Opvallend genoeg ruziën Friese (61 procent) en Limburgse (58 procent) stellen het vaakst over de stand van verwarming. Met slechts 31 procent komen deze thermostaatperikelen het minst voor onder Groningers. “Bij een groot gedeelte van de Nederlandse huishoudens lijkt er een heuse strijd om de thermostaat gaande te zijn”, zegt Ibrahim Agdere van OfferteAdviseur, dat het onderzoek liet uitvoeren. “Warmte en kou zijn natuurlijk ontzettend persoonlijk; wat een aangename temperatuur is voor de een, kan ondragelijk zijn voor de ander. Ik kan me voorstellen dat dit tot soms tot onenigheid leidt.”

Dikke trui
Ondanks dat vier op de tien Nederlandse stelletjes duidelijke afspraken maakt over de temperatuur in huis, houdt een aanzienlijk gedeelte zich hier niet aan. Zo zet maar liefst 21 procent van de ondervraagden de thermostaat weleens stiekem hoger, zonder dat hun partner het doorheeft. Vrouwen zijn hiertoe eerder geneigd dan mannen; 26 tegenover slechts 17 procent. De meest gangbare oplossing tegen de kou lijkt overigens nog altijd de wollen trui. Maar liefst 62 procent van de respondenten zegt liever een dikke trui aan te trekken dan de thermostaat hoger te zetten. Agdere: “Ik denk dat veel mensen een vaste stand hebben voor hun verwarming, waarbij iedereen binnen het huishouden gelukkig is. Toch is de bereidheid tot warme kleding aantrekken of onder een  dekentje te kruipen aanzienlijk. Dit laat zien dat het voor veel mensen vooral belangrijk is dat het niet te warm is in huis."

Milieu en gasrekening
Niet alleen vanwege potentieel gekibbel zoeken de respondenten hun heil in een warme trui, ook het milieu en oudhollandse zuinigheid spelen hierin een belangrijke rol. Zo zegt 64 procent van de ondervraagden de verwarming weleens lager te zetten om geld te besparen. Maar liefst 54 procent doet dit weleens om het milieu te ontzien. Agdere: “Wanneer je de verwarming een graad lager zet dan je normaal gewend bent, bespaar je gemiddeld tachtig euro per jaar. Maar als je geld wil besparen, zijn er ook voldoende andere mogelijkheden. Zo kun je de verwarming al een tijdje voordat je naar bed gaat, lager zetten of beter nog: een slimme thermostaat instaleren. Wil je liever het milieu ontzien? Combineer dan de slimme thermostaat met extra isolatie. Als je het dan nog steeds koud hebt, kun je altijd nog een warme trui aantrekken.”

Op onze nieuwsbrief abonneren