Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 110 seconden

 

Gemeentehuis Deventer, Neutelings Riedijk architecten

Gemeentehuis Deventer, Neutelings Riedijk architecten

Stadhuiskwartier Deventer is een modern en eigentijds gebouw dat openheid en transparantie combineert met uitstekende duurzaamheidsprestaties. Eric Thijssen, projectleider bij het betrokken architectenbureau Neutelings Riedijk hierover: “We zijn erg trots op de Breeam Excellent certificering voor het ontwerp. We koersen zelfs richting de titel meest duurzame stadskantoor langs de meetlat van Breeam. Belangrijke duurzame oplossingen zijn terug te vinden in de betontoepassing in het gebouw. Het beton buffert de warmte of de koude in de verschillende seizoenen. Verder heeft het atrium van het gebouw een ecoroof: in de isolatielaag van het glas zijn zonnecellen verwerkt. Het gebruik van zonlicht, regenwater en water uit de IJssel (voor koeling en verwarming) maakt het stadhuiskwartier ruim 25% energiezuiniger dan vergelijkbare gebouwen in Nederland.”

De wens van de gemeente Deventer was het creëren van een stadhuiskwartier waarin zowel de Gemeentelijke diensten als het bestuur, voorheen verspreid over diverse locaties in de stad, onder één dak zouden worden gehuisvest. Uitgangspunt voor het architectenbureau was om zowel een functioneel áls ruimtelijk aantrekkelijk ontwerp te maken. Een transparant en licht gebouw voor een optimaal werkklimaat. Thijssen: “Maar we wilden tegelijkertijd dat het stadhuiskwartier het stukje verlaten binnenstad waar het gevestigd is, weer wat levendigheid ging bieden. Daarom is er ook nagedacht over het toevoegen van openbare ruimtes, waar bewoners, bezoekers en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten.”

Bij het eerste aanzicht van het pand, valt direct op dat er veel glas is toegepast. Thijssen vervolgt: “Zowel in de gevel als in het atrium hebben we gekozen voor optimale transparantie. De vele ramen, daklichten,  hoge plafonds en niet te vergeten de glazen vloeren brengen royaal daglicht binnen en creëren een aangenaam werkklimaat. Verder wordt de openheid nog extra versterkt doordat er een doorgaande route is vanaf de Grote Kerkhof richting het Burgemeestershof. Je kijkt als het ware in een blik door het gebouw heen.”

Joris van der Vleuten van AGC Glass dat het glas leverde:   “In totaal hebben we 1.200 m2  Pyrobel toegepast in diverse typen, om zo aan de brandwerende eisen te voldoen. De gestelde eisen zijn enkel glas EW30, EI30, EW60 en EI60, isolatieglas EW30 en EW60.”

[related_post themes=”text”]