Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 250 seconden

“Tijdens de crisis hadden we genoeg professionals beschikbaar voor alle openstaande vacatures, we deden niet aan ‘nee-verkoop’. Nu is het verschrikkelijk moeilijk om de juiste mensen te vinden. Bedrijven staan te trappelen om nieuwe monteurs, werkvoorbereiders, elektriciens, projectleiders en ga zo maar door, maar er is nauwelijks instroom. Wij hebben honderden vacatures openstaan. Wie nu in de installatiebranche stapt, is verzekerd van een baan.”

Dit zegt Rick Tuik, Branchemanager Installatie bij Prima Personeel. Deze personeelsbemiddelaar, die onder andere actief is in de installatiebranche, heeft een stormachtige groei gekend de laatste jaren. De uitzendspecialist begon ooit in het noordoosten van het land. Tegenwoordig heeft het bedrijf acht vestigingen en de rek is er nog lang niet uit.

Naast een gegarandeerde baan is het loon in de branche aantrekkelijk, vervolgt Tuik. “Een beginnende installateur verdient al snel meer dan een beginnende advocaat. Bovendien kan hij rekenen op leuke extraatjes, onder andere op het gebied van scholingsmogelijkheden. Bedrijven proberen kortom op allerlei manieren mensen aan zich te binden.”

E&W
Tuik heeft zowel E als W onder zijn hoede. Op dit moment is het moeilijker om een W-installateur te vinden dan een E-collega, vertelt hij. Naar de oorzaak kan hij alleen maar gissen, wat hij wel over de gehele breedte heeft geconstateerd, is een grote kloof tussen de vakopleidingen en de praktijk. In het verleden zijn daardoor aardig wat beginnende installateurs afgeknapt op het vak. Ook worstelt de sector met een slecht imago, alhoewel daar zo zoetjes aan enige verandering in begint te komen.

ZZP’ers
Installateurs hebben natuurlijk ook zelf door dat er steeds meer vraag is naar hun expertise. Tuik merkt het onder andere aan het groeiende aantal ZZP’ers die ooit een vast contract hadden. “Ze wagen de overstap door de toename van het werkaanbod en de vrijheid die ze hebben om eigen opdrachten te kiezen. ZZP’ers die specifiek via ons netwerk aan de slag gaan, doen dat met name om hun eigen netwerk uit te breiden en zo ook toegang te krijgen tot grote aannemers voor goede en passende opdrachten.”

Inventief
De krappe arbeidsmarkt dwingt personeelsbemiddelaars om inventief te zijn. Prima Personeel probeert zich te onderscheiden van de concurrentie door competentiegericht mensen klaar te stomen voor een functie. Tuik: “Er zijn genoeg mensen die affiniteit hebben met techniek, bijvoorbeeld als voormalig automonteur, maar niet over de juiste papieren beschikken. Stel dat we een aantal klanten hebben die pv-panelen leggen, dan regelen wij een kort leertraject, zodat die ex-automonteur de werkzaamheden onder de knie krijgt en zo snel mogelijk aan de slag kan. Is er sprake van een goede match tussen het installatiebedrijf en onze cliënt, dan kan hij gaandeweg doorgroeien naar een andere functie, zoals elektricien.”

50-plussers
Daarnaast boort Prima Personeel ook andere bronnen aan om nieuwe aanwas te regelen voor de branche. “Bijvoorbeeld door een evenement te organiseren voor 50-plussers, erg succesvol. We hebben zelfs al een 60-plusser die jarenlang gewerkt had als boekhouder omgeschoold. Hij kon zo aan de slag.”

Vrouwenquotum
Momenteel is de intermediair mogelijkheden aan het onderzoeken om meer vrouwen de technische sector in te krijgen. De eerste dames zijn inmiddels gestart en de reacties zijn erg positie, aldus Tuik. Er zit nog duidelijk potentieel. Waar al jarenlang wordt gepleit voor vrouwenquota in hoge, leidinggevende functies, beginnen nu, ook in Nederland, stemmen te klinken die vrouwenquota willen voor meer praktijkgerichte banen. Tuik zou die omslag toejuichen, mocht de overheid er werk van gaan maken.

Buitenland
Maar zelfs als al dat verborgen potentieel maximaal zou worden benut, verwacht het uitzendbureau niet dat er voldoende professionals zijn om succesvol de energietransitie te doorlopen. Vandaar dat Tuik en zijn collega’s nu ook professionals werven in het buitenland. Zo zijn er Hongaren, Roemenen en Slowaken werkzaam voor de intermediair. “Het gaat veelal om mensen die al affiniteit hebben met de West-Europese arbeidsmarkt en door hun ervaring in Duitsland en België een aardig mondje Duits of Nederlands spreken. We doen eerst een uitgebreide screening en zorgen vervolgens voor begeleiding. Dit om mismatches zoveel mogelijk te voorkomen.”

Toekomst
De komende jaren zal het tekort groot blijven. Tuik verwacht wel meer instroom in de reguliere opleidingen, omdat het vak weer aan populariteit begint te winnen. Maar de maatschappelijke opgave waar we voor staan om de nieuwbouw en bestaande gebouwenvoorraad te verduurzamen is gigantisch. En daar zijn ook gigantisch veel mensen voor nodig.

Onderzoek
De bevindingen van Tuik en zijn collega’s worden bevestigd door een onderzoek van dagblad Trouw. Uit hun cijfers blijkt dat de lonen sinds 2013 maar liefst met 30% zijn gestegen vanwege de schaarste aan technisch personeel. Volgens bezoekers van de Facebookpagina van Installatienet meer dan terecht. Zo zegt servicemonteur Jo Paffen: “Het werd tijd, want we zijn jarenlang ondergewaardeerd en onderbetaald geweest.” En loodgieter Rene Karssing klinkt instemmend: “Het klopt. Al die jaren zaten we continu te knokken om meer loon en toen zeiden ze ‘als het je niet bevalt, nemen we wel een ander’. Maar ja, er zijn geen anderen meer, want er komen geen nieuwe mensen meer bij.”