BAM test een nieuwe generatie warmtepompen in een NOM renovatieproject. Deze warmtepompen hebben als koudemiddel CO2 in plaats van het gangbare R410A en zijn ingebouwd in een BAM Energiemodule. Doordat de NOM woningen uitgerust zijn met een uitgebreid monitoringssysteem kunnen de CO2 warmtepompen goed vergeleken worden met de prestaties van ‘traditionele’ R410A warmtepompen.

De CO2 warmtepomp is primair ontworpen, en tot nu toe in gebruik, voor het verwarmen van tapwater, nog nergens voor ruimteverwarming. Alklima heeft deze warmtepomp samen met Mitsubishi Electric als een prototype ontwikkeld tot een systeem dat ook ruimteverwarming kan leveren. Het systeem is tot op heden alleen in eigen testopstellingen getest.

Voordelen
De voordelen van deze CO2 warmtepomp zijn volgens BAM:
-hij kan hogere temperaturen leveren met behoud van het rendement;
-CO2 is milieuvriendelijk en onderhoudsmonteurs hoeven geen STEK-certificaat te hebben;
-het geluidsniveau ligt 3dB lager;
-er is geen legionellaspoeling van het boilervat meer vereist door de hogere temperatuur (>= 60 graden).

Veelbelovend voor de bestaande woningvoorraad
De hogere temperaturen zijn vooral veelbelovend voor de bestaande woningvoorraad die lastig zijn na te isoleren op NOM niveau. Denk bijvoorbeeld aan monumenten en woningen met lastige vormen. Verder biedt de hogere temperatuur de mogelijkheid om in te spelen op de warmwaterbehoefte met een standaard boilervat van 200 liter. Mocht vanuit de monitoring blijken dat er meer warmwater nodig is, dan kan de temperatuur van het boilervat verhoogd worden om meer douchetijd te kunnen leveren.
Ook kan er op basis van weervoorspellingen efficiënt omgegaan worden met zelf opgewekte energie van de PV panelen. Vandaag zonnig en morgen bewolkt? Dan kan het boilervat vandaag opwarmen tot een relatief hoge temperatuur met energie die zelf opgewekt is, zodat er een hoger ‘direct verbruik’ van zonne-energie bereikt wordt.

Onderzoeksvragen
De testen lopen door tot het einde van 2019 en dienen antwoord te geven op de volgende onderzoeksvragen:
-haalt de CO2-warmtepomp de verwachte COP op tapwater en ruimteverwarming, en bij welke temperaturen functioneert de installatie het meest optimaal?
-biedt de CO2-warmtepomp hetzelfde comfort als warmtepompen die werken met R410A koudemiddel?
-hoeveel geluid produceert de nieuwe warmtepomp?
-kan de CO2-warmtepomp als alternatief toegepast worden in situaties waarbij zéér goed isoleren niet haalbaar is?

Betrokken partijen
Bij het onderzoek zijn de volgende partijen betrokken:
-BAM Wonen: Renovatie Concepten te Nieuwegein
-BAM Techniek: Energy Systems te Bunnik en Modulair Ontwikkelen en Bouwen te Veenendaal
-Alklima te Papendrecht